Wednesday, September 24, 2008

=)

Segala puji bagi Allah..Tuhan sekalian alam…kesempatan ber’blog’ malam terakhir sebelum balik kampung untuk seminggu ,Insya`Allah pada esok petang..semoga segalanya dipermudahkan..setelah 2 minggu bertungkus-lumus dengan semua tanggungjawab dan amanah..sesungguhnya belajar itu ibadah..semoga apa yang kita lakukan adalah ibadah keranaNya..maka esok,dapat jugak balik kampung..untuk seminggu semestinya untuk sambut Syawal..bulan kemenangan kita!!Sedih pikirkan Ramadhan yang bakal pergi..ntah2 dapat lagi ke peluang bertemu dengan Ramadhan seterusnya..aku selalu berpikir..macamanelah puasa aku..amalan aku..diterima ke??Wallahua`lam..Innallaha a`lakullisyai inqodiir....banyakkan doa..agar segala amalan kita diterima oleh Allah s.w.t..sesungguhnya hanya RahmatNya yang kita harapkan..

Seronok pikirkan nak balik..jumpe family..tapi..bile pikir ape yg menunggu selepas bercuti tu..MasyaAllah..antaranya..final exam untuk semester ni..secara ikhlas dan jujur aku memang belum bersedia..banyak yg belum cover..site project presentation..presentation untuk subjek2 tertentu..thesis writing..presentation thesis..replacement class yang berderet2..semua yang memang menuntut komitment dan kesabaran yang tinggi..Insya’Allah..sama-sama kita berikan yang terbaik..semester ni bakal berakhir dalam 2 bulan je lagi..betapa masa pantas berlalu..

Pastinya..raya tahun ni agak berbeza..setelah beberapa tahun tak balik kampung mak..akhirnya..rezeki tahun ni..akan sambut raya kat Bentong, Pahang..sedih sebab tak dapat raya kat Penang..ngan kawan-kawan sekolah..tak dapat jumpa Amal..jumpe cikgu-cikgu..tapi,takpelah..yang penting mak happy..dah berapa tahun kebelakangan ni mak sacrifice ikut kitorng yg prefer beraya kat Penang..jadinya tahun ni..kitorang la pulak berkorban..ada hikmahnya..mungkin raya tahun ni..akan merapatkan lagi silaturrahim antara sedara2 sebelah mak yang memang sebelum ni kitorang tak kenal sangat..mungkin sebab jarang jumpa..

So, pada semua kawan-kawan..muslimin dan muslimat..saudara-saudara seagamaku..”Eid Mubarak”!!Selamat Hari Raya Aidilfitri..maafkan segalanya..kita manusia biasa, kesilapan dan ketelanjuran kata tu kekadang tanpa sedar kita buat..apepun, dalam keseronokan kita beraya nanti jangan lupa pada saudara-saudara kita di Palestin..Iraq..Lubnan..yang terpaksa berjuang untuk meneruskan kelangsungan hidup..sentiasalah bersyukur dengan segala nikmat yang Tuhan bagi ni..jangan nanti kita ditanya “Fabiayyiaalaairabbikumaatukazziba”(maka nikmat Tuhan yang manakah telah engkau dustakan)..Surah Al-Rahman
Alhamdulillah..Allahuakbar..Subhanallah..=)

Wallahua`lam..

3 comments:

Anonymous said...

tertarik dengan ayat surah ar-rahman, ada kisahku dengan student. may this eid bring happiness and rahmah towards intan and her family. tak kisah beraya kat mana penang, pahang, labuan or sabah, yang penting semoga dengan kehadiran kita dapat memberi secicip rasa bahagia khasnya orang tua kita, tok kita hehe. hope to see you intan, berpisah tidak gelisah, bertemu tidak jemu, may the remaining days of ramadhan filled with eeman

irshadi said...

selamat hari raya untuk intan renjong hehe

INTAN MASYITAH RUMLI said...

ye..alhamdulillah raya tahun ni sangat bermakna utk aku..yang penting dapat jmpe sedara mara..yang dah lame tak jumpe..=)