Saturday, November 14, 2009

Allowance reduction unfair to pharmacists


IT is really disheartening to learn that pharmacists working in government hospitals will have their monthly critical allowance reduced by RM650, leaving only a small sum of RM100 if the Ministry of Health introduces this ruling soon.

If they have this intention, I do not understand why the reduction of the allowance applies only to government pharmacists and not other government servants as well. Doctors and nurses are said to be unaffected.

Can someone from the Health Ministry explain the logic behind this cost-cutting exercise?

On one hand, the prime minister has reduced income tax by 1% for the higher income group in the 10th Malaysian Budget but on the other hand the Government tries to collect back the money from a small population of government pharmacists.

This is unfair treatment and does not serve any purpose.

At the moment, graduate pharmacists have to be trained in government hospitals for one year and forced to work for another three years before they can opt for greener pastures outside. Their salary is already low when compared with the private sector.

Pharmacists are also subjected to on-call and overtime work like doctors, but they are not allowed to claim on-call allowances like doctors.

Pharmacists need their own transport to go to work in the wee hours of the night when they are on-call. The critical allowance is just enough for them to foot the car maintenance and petrol bill.

Also, critical allowance is crucial as they are among critical front-liners exposing them­selves to health hazards and risks when dispensing drugs to patients at the counters.

Then what about the cytotoxic department? Every day, pharmacists enter the clean room and expose themselves to the aerosol of cancer drugs (a single drop of cytotoxic drug can cause necrosis or mutation).

In the methadone department, pharmacists are also at risk. They have to park their cars far away from the department to avoid their cars being vandalised. There are threat cases as well when pharmacists meet the addicts outside.

Every day, pharmacists have to go in and out of wards to counsel patients with infectious diseases, not to mention the current H1N1 pandemic with many pharmacists reportedly suspected of being infected.

The RM750 critical allowance seems insignificant and insufficient when personal safety and health are in jeopardy.

The above are just the tip of the iceberg. I urge the Ministry Of Health to reconsider the allowance reduction.

CONCERNED RAKYAT,
Kuala Lumpur.


owner : whole-hearted agree with this..

Tuesday, September 29, 2009

Semua Kuasa DIA

Hari ini aku betul-betul rindu abah..

Rindu nak dengar suara abah..leteran abah yang memang jarang-jarang kedengaran..kata-kata nasihat abah yang selalu menjadi penguat semanagt aku di kala tercalar motivasi diri..

Rindu sangat..semuanya..dah hampir sebulan semua tu hilang dalam hidup aku..

Sepi..

Semuanya bermula pada hari tu..

Aku balik dari kerja macam biasa..tiba-tiba disambut dengan berita yang kurang enak..

“Akak, abah kena p check lagi esok dekat hospital Seberang Jaya..tadi doktor cakap jantung ada masalah..” abah memberitahu dalam nada berseloroh dan masih ceria tersenyum..

Aku membaca laporan doktor..macam serius..aku bermonolog..

Esoknya..

Setelah menjalani pemeriksaan..ternyata, keadaan abah kritikal..nampak sihat diluar..tapi, dalam kritikal..itu kata doktor..abah mesti dihantar ke Hospital Pulau Pinang pada hari tu jugak..abah berkeras nak balik rumah dulu then ke hospital P.Pinang pada malamnya..alasan?

1) Abah sensorang masa tu. Naik motor.Hari hujan.
2) Semua barang-barang keperluan nak duduk hospital tak bawak.Of cos la..sebab tak
expect nak kena tahan kat ward
3) Aku nak hantar abah malamnya ke hospital sebab aku kerja pada siang hari tu

Tapi, kata orang-orang di hospital..

“Kalau pakcik balik, ada apa-apa jadi, kami tak tanggung..”

Kata-kata pedas yang memang aku tidak boleh terima..

Sebab?

Jika mereka kata keadaan abah kritikal, kenapa tak hantar abah guna ambulans?Malah, abah dibiar ke hospital P.Pinang dalam keadaan hujan lebat dengan motorsikal!

Sampai disana..abah terus ke A&E..zon kritikal..bersendirian..

Keluar dari farmasi, aku tengok ada 15 missed call dari abah..

Maaf bah..dalam farmasi memang takde line telefon..

Aku terus ke kaunter A&E untuk trace rekod..ada!

Lepas puas tercari-cari dan menunggu..akhirnya aku jumpa abah..abah dah siap tukar baju pesakit..abah dimasukkan ke CRW..ward yang mengkhususkan untuk pesakit yang bermasalah jantung..

Sedih sangat tengok abah masa tu..aku terasa aku bukan anak yang baik masa tu..aku takde dengan abah saat-saat abah perlukan aku..aku mintak maaf sangat-sangat dengan abah masa tu..

“Abah, maaf bah..kesian abah kena naik motor, redah hujan nak mai sini..akak tak tau yang abah kena mai Penang..”

“Takpa la akak..abah pun tak tau nak jadi macam ni..abah tak dak apa2 la..akak tak yah risau..kerja elok2..” dialog stereotype abah yang memang selalu abah cakap setiap kali aku suruh abah ke hospital untuk periksa jantung..

Abah di CRW selama 10 hari..dan selama 10 hari tu..setiap pagi, abah akan tunggu aku di parking keta pagi-pagi sebelum aku masuk kerja..dia akan tanya kerja macam mana..on call ok ka..kawan2..boss..semuanya..

Terharu sangat..

Abah sakit..tapi, masih nak tunggu aku setiap pagi..abah akan hantar au ke farmasi..selepas bersalam dan memberi kata-kata semangat..abah akan berjalan semula balik ke ward..

Selepas 10 hari di CRW, abah akhirnya dibenarkan pulang..doktor bagitau akan buat operation besar lepas raya, InsyaAllah..

Abah sangat-sangat seronok..sangat2..sebab dah 10 hari kat ward..akhirnya abah boleh balik rumah..aku menjemput abah hari tu..

Balik rumah, masa bukak puasa, kami semua terkesima tengok abah makan dengan sangat banyak dan macam gelojoh..ya, mungkin melepaskan geram sebelum ni di ward, makan makanan hospital..banyak abah makan..

Lepas maghrib, abah ada mengadu kat amak, sakit perut katanya..macam kembung..mungkin sebab makan banyak tadi..jadi, abah hanya sapu minyak angin..

Esoknya, aku ke hospital, kerana ada on call..then, malamnya terus balik ke rumah sewa yang memang disewa khas untuk di diami time on call je..

Masa tu pukul 12.30 tengah malam..telefon aku berdering….

..maaf, bakal bersambung…

Monday, August 31, 2009

1st on call..

Kembali..

Saja nak cerita pengalaman on call pertama pagi tadi..kelakar..tapi, mengajar..kerana, pengalaman dan dungu itu sangat mengajar untuk tidak mengulang kesalahan yang sama..untuk menjadi lebih baik di masa depan, InsyaAllah..

Minggu lepas, Jumaat..semua jadual ditambal di information board pharmacy..debaran yang sangat bagi kami terutamanya PRP yang baru-baru ni..minggu ini bermula on call! dan aku orang pertama di antara PRP yang baru..minggu depan aku akan kerja direct hingga Ahad..ada yang sampai malam..

Ya Tuhan..KAU berikanlah kekuatan fizikal dan kecerdasan mental pada aku..juga memudahkan aku untuk bekerja di samping melakukan ibadah sepanjang bulan Ramadhan ini..

Pagi ini, hari pertama on call..jam 7..handphone aku berbunyi..

"Cik Intan..TDM on call pharmacist minggu ni kan?Saya dari ward....bla..bla...doktor mintak buat PCM/salicyclate level untuk patient ni.."panjang dia bercakap..

Aku terkebil.

"Maaf, saya masih baru..apa yang saya perlu buat?"selamba aku bertanya nurse tu

"Check PCM/salicyclate level cik.."

"OK.."ringkas aku menjawab.

Talian dimatikan. Apa aku nak buat ni?Nak pegi hospital?Nak pegi mana?Nak buat apa?Macam mana nak buat?Tak tau nak buat apa..dan yang lebih meng'gabra'kan..PRP yang agak senior itu tiba-tiba berada di luar kawasan..tidak dapat dihubungi..Ya Allah..bantu aku..

Tiba-tiba aku teringatkan seorang pegawai lain yang mana aku agak rapat dengannya..selepas bertanya apa yang perlu dibuat..aku hanya bertindak mengikut arahan..

7.30 aku keluar dari rumah memandu menuju ke hospital dan tiba pada pukul 8 pg..bersama seorang kawan yang menggantikan PRP yang bercuti itu..kami membuat ujian ke atas darah pesakit itu..9.30..segalanya selesai..

Aku mula bergerak pulang ke rumah..dengan penuh harapan..agar semuanya Allah permudahkan..

Aku menanti dengan penuh sabar dan debaran minggu ini..setiap panggilan telefon yang masuk..harus dijawab dan diselesaikan dalam masa 2 jam..

Melihat planner diri untuk bulan september ini..tiada kata yang dapat menggambarkan bagaimana perasaan aku..penuh dan padat..

Ya Allah..permudahkanlah segala urusan-urusan aku di dunia dan di akhirat..

Amiin..

Wallahua'lam..

Thursday, August 20, 2009

Pesta ibadah..


Ahlan ya Ramadhan kareem...

Kepada semua, selamat berpesta ibadah..

Same2 rebut peluang ni untuk melipat gandakan amalan wajib dan sunat..

Siapa tahu, mungkin ini Ramadhan terakhir..

Wallahua'lam..

Sunday, August 09, 2009

Rutin baru..

Akhirnya, persoalan di mana aku bakal berkhidmat terjawab..setelah melapor diri di JKN Pulau Pinang minggu lepas, surat lapor diri ke hospital diberikan..

“Ok cik, sila lapor diri ke Hospital Pulau Pinang..” kata pegawai itu..

“Hospital Penang”? seperti tidak percaya..

Aku keluar..dan tiba-tiba masuk semula..

“Encik, kalau saya nak mintak tukar hospital boleh?” belum apa-apa aku dah bertanya pasal nak tukar hospital..

“Maaf cik..tak boleh..sebab sudah ditetapkan oleh Timbalan Pengarah..semua latihan siswazah akan dibuat di Penang Hospital..”

“O..macam tu..ok..terima kasih..” terpaksa pasrah..dalam hati membayangkan traffic di Pulau Pinang yang memang tidak pernah lancar..

Aku pasrah..segalanya Allah yang tentukan..rezeki aku di sana..khidmat aku diperlukan di sana..walaupun terpaksa bersusah-susah dulu..pasti punya hikmah..InsyaAllah..

Aku melapor diri ke hospital pada pukul 11.45pm..diteruskan dengan sesi orientasi..penerangan mengenai hospital..organisasi..dan kami dibenarkan pulang untuk menyelesaikan EPF..

Hari seterusnya, dengan terkebil-kebil kami terus memulakan kerja..diletakkan di bahagian farmasi pesakit luar, sangat menguji kecekapan dan ketangkasan..kerana segalanya harus pantas..berfikir juga mesti pantas..tiada masa untuk bersenang-senang..masa betul-betul dirasakan pantas berlalu..

Rasanya masih terlalu awal untuk membuat kesimpulan..masih banyak yang belum dilalui…masih banyak yang perlu aku belajar..apa yang pasti..tanggungjawab itu pasti sangat berat..berat jika tidak dijalankan seperti yang dikehendaki..berat untuk dijawab nanti…gerun..huhu..

Untuk sementara, aku berulang-alik ke tempat kerja..niat asal mahu menyewa rumah memandangkan tidak sanggup nak mengharung jalan yang memang akan sesak setiap hari..tapi, keadaan sekarang tidak mengizinkan untuk mencari rumah sewa..setiap hari, aku akan bertolak pada pukul 6.30 pg..dan sampai rumah lebih kurang pukul 7.15 malam..

Kepada yang membaca entry ini, mohon doakan Allah kuatkan hati dan berikan kesabaran kepada aku..

Luruskan hati dan betulkan niat..bekerja keranaNya..~amallullah~

Wallahua`lam..

Friday, July 31, 2009

Dont be a Litter Bug!


Aku agak tertarik dengan iklan radio yang satu nih..

“Nama saya Farhan. Saya berumur 8 tahun. Walaupun masih kecil, saya tahu bagaimana menjaga kebersihan. Contohnya, jika kita hendak membuang sampah ketika dalam kereta, kita hendaklah membuang melaui tingkap supaya tidak mengotorkan kereta. Tapi, di sekolah, cikgu saya kata, buang sampah merata-rata itu tidak bagus. Siapa yang betul? Adakah cikgu saya yang salah atau orang-orang itu yang betul?”

Reverse psychology yang membawa mesej tertentu..bagi yang waras, akan terasa mungkin ada yang kena dengan batang hidung sendiri jika benar menganggap perbuatan membuang sampah terutamanya ketika menaiki kenderaan itu SALAH!!

Kenapa ya?
Aku pun selalu sangat nampak..orang suka-suka hati je buang sampah dari kereta..annoying!paling teruk, aku pernah di belakang kereta ni yang tiba-tiba mencampak pampers budak!tin minuman!plastik!naik kereta besar, mewah..aku pasti semuanya educated..ada common sense yang perbuatan itu sangat tidak intellectual dan tidak bermoral..

Jika yang buat itu kanak-kanak..jangan salahkan dia..kerana mereka belajar dari sekeliling..dia melihat ibu..ayah..kakak..abang..semua buang sampah lelalui tingkap..jadi…dia pun akan buat perkara yang sama..
“Kan ayah kata..buang ikut tingkap..jangan simpan dalam kereta..takpe, nanti orang majlis perbandaran takde kerja pulak” kata seorang ayah dengan nada mendidik..

Secara relatifnya..kalau tetamu datang rumah korang..tiba-tiba dia buang sampah suka-suka hati dalam rumah korang..agak-agak korang marah tak?kalau tak marah pun, aku pasti korang akan melenting kat belakang..kan?

Dah tu, kenapa tak boleh kita praktiskan bila di luar?ini Bumi Allah s.w.t..Dia yang ciptakan bumi ni..segalanya hak Dia..kite hanya khalifah di bumi ni..dipertanggungjawabkan untuk menjaga dan mentadbir dengan baik..jadi, kenapa nak buang sampah merata-rata pada tempat yang bukan hak kita?

“Al nazhofatu minal iman”..Kebersihan itu sebahagian dari iman..

“Telah nampak kerosakan di darat dan dilaut akibat perbuatan tangan manusia,supaya Allah merasakan kepada mereka sebahagian dari akibat perbuatan mereka, agar mereka kembali (ke jalan yang benar)” (Surah ar-Rum [30]: 41).

Bagi aku, membuang sampah merata-rata tempat itu salah satu perbuatan jahiliah yang tersembunyi!

Wallahua`lam..

Sunday, July 26, 2009

Ataturk:Pengkhianat dunia Islam..


Sebenarnya buku ini telah lama aku beli..tapi, belum pernah dihadam.. kerana faktor masa dan kesibukan belajar ketika itu kononnya, buku berbentuk sejarah dan fakta ini agak kurang aku baca..Turki Negara Dua Wajah-Pengkhianatan Ataturk Terhadap Dunia Islam..oleh Dr Abdullah Azzam..buku yang berbentuk fakta, namun masih menarik dan tidak membosankan untuk dibaca terutamanya jika kalian mahu mengetahui bagaimana Turki di bawah pemerintahan Mustafa Kemal Ataturk yang sangat kejam itu..dan mengapakah Turki itu dikatakan ‘negara dua wajah’..

Kandungan buku ini menyentuh bagaimana Mustafa Kemal Ataturk berjaya menghapuskan sistem khalifah di Turki. Terus terang aku katakan, sebelum aku membaca buku ini aku hanya mengetahui bahawa Mustafa Kemal Ataturk adalah pengkhianat negara Turki, tetapi sejauh mana saya mengetahui perkara ini, sangat terbatas. Setelah berjaya hampir menghabiskan bacaan, baru aku fahami sedikit sebanyak kisah kejatuhan Khilafah Utmaniah.

Kejatuhan Khilafah Uthmaniah adalah berpunca daripada pengkhianatan Mustafa Kemal Ataturk. Namun, disebalik pengkhianatannya, pasti ada yang membantu menjayakan agenda kemusnahan pemerintahan Islam tersebut. Tidak lain dan tidak bukan adalah yahudi dan negara Barat. Untuk pengetahuan yang membaca, sebenarnya pihak yahudi dan barat yang berperanan besar merancang kemusnahan empayar Islam tersebut kerana mereka menggeruni kekuasaannya pada ketika itu dan mereka mempunyi agenda lain antaranya untuk menakluki bumi Palestin.

Sejarah telah menyatakan bahawa empayar ini pernah merangkumi tiga benua pada zaman keagungannya. Namun segalanya telah berakhir apabila Mustafa Kemal Ataturk telah berjaya menjadikan dirinya pemimpin negara turki dan sekaligus mengistiharkan kelahiran republik Turki.

Pemerintahan Kamal Ataturk telah menukarkan Turki menjadi sebuah negara yang mengamalkan ideologi sekular..sedikit demi sedikit, pemerintahan Islam yang diamalkan sewaktu pemerintahan kerajaan Uthmaniah telah digantikan dengan pemerintahan undang-undang Barat..undang-undang Syariah dihapuskan, azan yang memang dalam Bahasa Arab juga telah ditukarkan menjadi azan dalam Bahasa Turki, malahan Al-Quran juga diterjemah ke dalam Bahasa Turki..

Dan banyak lagi...!

Bagi aku, buku ini agak 'berat'..tapi, bahasanya mudah difahami..dan jika kalian yang baru hendak membaca tentang sejarah Turki juga InsyaAllah dapat memahami dan mendapat gambaran kasar mengenai negara Turki..

p/s :Aku mencadangkan kalian membaca buku Sultan Muhammad Al-Fateh Penakluk Konstantinople..

Konstantinople=Istanbul


Wallahua`lam..

Thursday, July 23, 2009

Posting!


Alhamdulillah..penantian kami berakhir..debaran yang larut ini makin mendebarkan juga kian surut..akhirnya segala persoalan dan ramalan di mana bakal kami mencurah bakti terjawab semalam..dan jika tiada aral dan halangan, InsyaAllah minggu hadapan kami akan melapor diri sebagai pegawai farmasi di tempat yang telah ditentukan..

Macam-macam respon dan cerita dari kawan-kawan yang lain..ada yang dapat berbakti di hometown sendiri termasuk aku..ada yang dapat tempat berkhidmat yang langsung tidak ada dalam pilihan..ada yang dapat pilihan kedua dan ketiga..ada yang jauh sangat..ada yang dekat sangat..dan semuanya pasti terselit hikmah yang mana Allah sahaja yang mengetahui..untuk yang masih ragu-ragu..takut..risau..untuk 'pergi' jauh dari kampung halaman..ingatlah, Allah sentiasa bersama kita..

Terkesima.Semalam selepas aku tahu di mana aku bakal bekerja, mak orang yang paling gembira..sampai menangis!dalam menangis tu mak kata;

"Allah dengar doa mak siang malam..mak memang tak mau dah akak pergi jauh2..cukupla 4 tahun.."

Alhamdulillah..yang paling penting sekarang..perkhabaran ini sangat menyenangkan hati mak dan abah aku..rupanya selama ni..bila aku gurau-gurau nak keja di Sabah..mak kecik hati..tapi, mak diam je..bila berborak pasal posting..aku akan cakap..

"Mak, ntah2 akak dapat Sabah.."

Tiada respon.

Abah?cool je..

"Kalau akak dapat Sabah, kita semua pindah pegi Sabah"..
kata abah

Akhirnya, semua sangkaan dan tekaan itu terjawab..aku masih setia disini..bakal berkhidmat di negeri sendiri..Penang!

Persoalan sekarang..hospital mana??kalau di GH Penang, aku tetap kena stay rumah sewa..kerana lokasinya adalah di sebelah pulau..jika di Hospital Bukit Mertajam atau Hospital Seberang Jaya..dengan seronoknya aku tidak perlu menyewa rumah..!mana-mana pun aku terima..

Untuk semua kawan-kawan..selamat menjalankan amanah dan tanggungjawab dengan penuh dedikasi dan berhemah..

Maha Suci Allah..hanya Engkau Yang Maha Berkuasa dan Mengetahui atas tiap-tiap sesuatu..



Saturday, July 18, 2009

Reminisce


Semenjak kakak aku keluar hospital..ramai yang bertandang ke rumah..melawat kakaklah..boleh kata hari-hari ada orang datang..dan tugas aku..satu-satunya anak dara yang masih melepak santai di rumah..tentulah buat air kat tetamu..kekadang malas nak keluar jumpa tetamu..sebab, pertamanya, aku bukan kenal orang sangat..dan keduanya, aku memang tidak pandai nak berborak mesra dengan orang..setakat bersalam-salam pandailah..

Ada sekali, aku duduk je dalam bilik..terasa tak nak keluar bilik dan berjumpa tetamu-tetamu itu..nasib baik aku dah buat air..jadinya, mak hanya perlu hidangkan je..
“tolong ye mak..akak segan nak keluar..tak kenal pun sape tu..”aku sms mak dari dalam bilik..

Mak membalas..
“Keluar la..sembang2..ni ada orang tanya ni”

Perlu ke?sapekah?tak kenal pun..haha..camne nak kenal, keluar bilik pun tak..

Demi mak, aku terpaksa keluar..meramahkan diri..bersalam dan bersalam..menghidangkan air..
“Makcik, minumlah..” err, harap2 betul aku berbahasa..

“Makcik?Ni mak ngah hang lah..tak kenai ka??”
“Err, maaf, minum mak ngah..”


Sejak bila dia jadi mak ngah aku ni?aku duduk2 saja..diam..dengar orang bersembang..
“Ni anak yang mana?tak pernah tengok pun..” ‘mak ngah’ itu bertanya pada mak..
Ni yang no 4...baru habis belajaq di KL..tunggu nak masuk keja la tu..” jawab mak.
“Ooo..yang kecik2 dulu dok kawan dengan anak kak tu ka?”katanya..

“Mak, sapa tu?mak ngah mana?anak dia?”aku bertanya..

“Takkan tak ingat..jiran kita dulu la..dah lama dia pindah..anak dia dah keja dah pun..dia engineer di Sarawak..tak ingat?”

“Entah..lupa dah..”

Tapi,aku macam ingat..Oh, budak tu..tiba-tiba kenangan lalu menjelma..cerita 15 tahun lalu..Erm..zaman kekanak!

Wednesday, July 15, 2009

I never think of the thoughts!!


Maaf..blog ini sedang dalam pengubah suaian..

Dibunuh kerana bertudung..!


Thursday, July 09, 2009: Seorang wanita Muslim Mesir di bunuh di dalam mahkamah Jerman..

Ini lagi kisah pengorbanan seorang wanita muslimah yang tegar mempertahankan maruah dan agama Islam..

Sungguh tragis dan mengharukan!

Seorang wanita ditikam 18 kali di kamar mahkamah di Jerman kerana bertudung!

Marwa el-Sherbani, seorang ibu yang mengandung anak kedua, ibu seorang anak kecil tiga tahun ditikam di hadapan suaminya.

However last wednesday, Alex stabbed her 18 timee to death in a German courtroom after the judges announced she won the case against him, and that he
had to pay 2,800 Euro as a fine for his previous insults..


Tidak cukup dengan itu, suaminya yang bergelut untuk menyelamatkan muslimah itu, turut ditikam tiga kali dan kemudiannya ditembak oleh Polis!

Kisah ini bermula Ogos 2008, tatkala Marwa mengfailkan dakwaan terhadap pembunuhnya, Alex, 28, seorang penganggur Russian-German apabila lelaki tersebut menggelarnya "terrorist" kerana beliau bertudung.

Malangnya, Rabu lepas, Alex menikam wanita tidak bersalah itu 18 kali di kamar Mahkamah selepas Mahkamah mengisytiharkan mujahidah tersebut menang kes terhadap lelaki tersebut dan lelaki dikehendaki membayar 2,800 Euros sebagai denda atas penganiyaan lelaki tersebut.

Marwa, seorang warganegara Mesir 32 tahun, merupakan isteri kepada seorang ahli akademik Mesir yang ditaja ke Jerman. Suaminya, yang juga tercedera ketika kejadian dan kini berada dalam keadaan kritikal di hospital, di antara hidup atau mati.

Sekarang anda fikir, bagaimana logik seorang perempuan ditikam 18 kali di dalam mahkamah, tanpa ada seorang pun yang bertindak menyelamatkan wanita ini, melainkan suaminya, yang akhirnya berkesudahan ditembak.

Isunya..disini, jelas sudah bagaimana media Barat menyembunyikan kebenaran yang berlaku..berita ini tidak dihebihkan, mungkin kerana bagi mereka ini isu kecil?ya..mungkin kerana yang menkadi mangsa itu adalah seorang muslim..tapi, jika bangsa mereka?pasti ini akan mencetuskan perbalahan di pelbagai peringkat..pasti Islam digelar terrorist!

Seorang blogger, Sadafat menulis;
لو أن يهوديا أصيب بكلمة أو مزحة ثقيلة في ألمانيا لأقامت رئيسة الوزراء الدنيا ولم تقعدها ولتنادت فوكس نيوز وسكاي نيوز بالدفاع عن العنصر السامي واعلان الحرب على اعداء السامية، وأما الأخت المصرية هذه فلا بواكي لها.
يجب ان تعلن الحكومة الألمانية ان هذا التصرف يمس المسلمين، يجب ان تضع في دستورها للغالبية الثانية من الديانيات وهم المسلمين حقوقا تحفظهم من العداء ضد الإسلام.

Jika seorang Yahudi terguris, di Jerman, walaupun dek sebutir perkataan atau jenaka, perdana menteri akan melakukan segalanya, dan memanggil Fox News dan Sky News untuk membela Semitisme dan mungkin mengisytiharkan perang terhadap antisemitisme. Tetapi, tidak ada seorang pun akan melaungkan untuk seorang wanita Mesir yang terbunuh di sana. Kerajaan Jerman sepatutnya tahu ini akan memberi kesan kepada Muslims dan sepatutnya meletakkannya di perlembagaan untuk majoriti agama kedua di negaranya, iaitu Muslim, atas haknya atas perlindungan dari kebencian terhadap Islam.

Ternyata, masih ada seorang suami yang sanggup menggadai nyawa demi si isteri..dan yang paling utama adalah beliau sanggup menggadai nyawa demi mempertahankan maruah agama Islam..

Al-fatihah untuk Allahyarhamah Marwa..semoga beliau tenang di sana di samping mereka-mereka yang soleh..amiin..

Ya Allah..hanya Engkau Yang Maha Berkuasa atas tiap-tiap sesuatu..

Wallahua'lam..

Tuesday, July 14, 2009

The Great Scholar of Islam-Dr. Syed Mohammad Hussain Tabatabai


Capabilities of Dr. Tabatabai – A living Miracle

At the age of 2 he could recite the 30th sura of Quran by heart.
At the age of 5 he became Quran Hafiz.
In 1997 he was awarded a doctorate degree (Phd) from University of Coventry. (UK)
He is not only a Quran Hafiz, he is the encyclopedia of the Holy Quran.
He can tell precisely the sura, verse and ayat number of any ayat from the Holy Quran.
He can translate the Holy Quran and explain each ayat in Persian and Arabic.
He has memorised 80 Hadith of Imams and has full knowledge of Nahjul Balagha.
He is now studying in Qom, specialising in Mantiq, the books he is now studying are used by Ulemas and Adults and are described to be extremely difficult.
He is extremely intelligent, like a super human.
His father is from the descendents of Hazarat Imam Hasan A.S.
and his mother is from the descendents of Hazarat Imam Hussein A.S.
and both are Quran Hafiz.

May he always blessed by Allah..he is the proud of ummah..

"Ke arah melahirkan generasi ulul albab"

Wallahua`lam..

Saturday, July 04, 2009

Transformasi hidup..

“Akak, surat dari SPA yang ditunggu-tunggu tu dah sampai..” suara mak kedengaran ceria dari telefon hari tu..

“Alhamdulillah..terima kasih mak, nanti akak balik akak baca.”jawab aku ringkas..

Perasaan?Syukur yang amat sangat..lagi nikmat Tuhan yang mudah-mudahan aku tidak dustakan..

Balik rumah..aku membelek surat itu..membaca untuk memahami..fikir-fikir balik..ini bakal jadi saat transformasi hidup aku yang pertama..kenapa transformasi??sebab ini pertama kali aku bakal bekerja..selalunya dapat surat tawaran belajar je..tapi kali ni..tawaran untuk bekerja!!dah dewasa rupanya aku..bebanan dan tanggungjawab yang sangat besar bakal dipikul..tanggunggjawab dengan ramai orang..dan yang lebih utama, kerja itu adalah satu tanggungjawab dan amanah..dan pastinya setiap amanah itu akan ditanya kelak di hadapan Tuhan..

Isu yang sentiasa bermain dalam fikiran aku..melihat gaji yang ditawarkan..alhamdulillah..

“Boleh tahan ek gaji..tinggi untuk fresh grad..”
komen kakak aku selepas membaca surat tawaran itu.
“Kaya la nanti..” adik aku, Amy, seolah-olah memerli..
‘Alhamdulillah, rezeki..’..hanya itu yang mampu aku jawab..sejujurnya dalam hati aku sangat takut dengan ‘ujian’ yang satu ini..belum kerja, dah fikir pasal duit..nak buat itu, nak buat ini..

Duit!
Zaman sekarang, segalanya memerlukan duit..katanya; No money.No talk.sesama adik beradik pun boleh bergaduh kerana duit..kerana harta..na’uzubillahi min zaalik..semoga kita tidak termasuk dalam manusia seperti ini..amiin..

‘Duit ni, banyak mana pun tak cukup..biar sikit, tapi berkat'. itu kata mak satu hari..

Duit!Harta!

Aku takut dengan ujian yang satu ini..ujian harta..lagi banyak duit lagi hebat dugaan..kalau tak percaya, cuba korang ingat-ingat balik..time banyak duit..semua benda kita nak beli..kekadang sampai membazir..semua tempat kita nak pegi..kekadang tempat maksiat..lagho..makan pun nak yang best2..kekadang tak habis..ingatan untuk diri aku sendiri..tapi, kalau takde duit..kita lebih banyak dirumah..dan InsyaAllah banyak yang berfaedah boleh dilakukan..pembaziran pun boleh dielakkan..

Satu frasa English ada menyebut..
"Money is the root of all evil"

"Belum lagi kedua kaki seorang hamba bergerak pada hari kiamat, ditanyalah tentang usianya, dihabiskan untuk apa; tentang ilmunya, digunakan untuk mengerjakan apa; tentang hartanya, diperoleh dari mana dan dibelanjakan untuk apa; tentang badannya, digerakkan untuk apa." (HR Tirmidzi)..

Wallahua`lam..

Thursday, June 25, 2009

Siri merenung diri: Tafsir talkin

Hayatilah tafsir talkin dibawah ini supaya diri kita ada sedikit keinsafan pada diri kita bahawa satu hari nanti kita akan mati.

Mahasuci Tuhan yang Engkau bersifat dengan Baqa' dan Qidam, Tuhan yang berkuasa mematikan sekalian yang bernyawa, Mahasuci Tuhan yang menjadikan mati dan hidup untuk menguji siapa yang baik dan siapa yang kecewa. Mahasuci Tuhan yang menjadikan lubang kubur sebesar-besar pengajaran untuk menjadi iktibar kepada orang yang lalai, dan sebesar-besar amaran kepada orang yang masih hidup. Ingatlah! Bahawa sekalian mahluk Allah akan jahanam dan binasa, melainkan zat Allah Taala. Ialah Tuhan yang Mahabesar kuasa menghukum, manakala kita sekalian akan kembali menghadap hadirat Allah Taala.

Wahai SAYA Bin IBU SAYA, wahai SAYA Bin IBU SAYA, wahai SAYA Bin IBU SAYA, hendaklah kamu ingat akan janji-janji Allah yang mana kamu ada bawa bersama-sama dari dunia ini. Sekarang kamu telah menuju masuk ke dunia Akhirat. Kamu telah mengaku bahawa tiada Tuhan yang disembah dengan sebenar-benarnya melainkan Allah, dan bahawa senya Nabi Muhammad itu Pesuruh Allah. Ingatlah wahai SAYA Bin IBU SAYA, apabila datang kepada kamu 2 malaikat sebagai wakil Tuhan yang menemui kamu, iaitu Mungkar dan Nakir, maka janganlah berasa gentar
dan takut, janganlah kamu berdukacita dan risau serta janganlah kamu susah-hati dan terkejut.

Ketahuilah wahai SAYA Bin IBU SAYA, bahawa senya Mungkar dan Nakir itu hamba Allah Taala, sebagaimana kamu juga hamba Allah Taala. Apabila mereka menyuruh kamu duduk, mereka juga akan menyoal kamu. Mereka berkata:

Siapakah Tuhan kamu?
Siapakah Nabi kamu?
Apakah agama kamu?
Apakah nama kiblat kamu?
Siapakah saudara kamu?
Apakah pegangan iktikad kamu?
Dan apakah kalimah yang kamu bawa bersama-sama kamu?


Di masa itu hendaklah kamu menjawab soalan-soalan mereka dengan cermat dan sehabis-habis terang, tepat dan betul. Janganlah berasa gementar,janganlah cuak dan janganlah bergopoh-gapah, biarlah tenang dan berhati-hati. Hendaklah kamu jawab begini:

Allah Taala Tuhanku,
Muhammad nabiku,
Islam agamaku,
kitab suci Al-Quran ikutanku,
Baitullah itu kiblatku, malahan sembahyang, puasa, zakat dan
mengerjakan haji diwajibkan keatas aku.
Semua orang Islam dan orang yang beriman adalah saudara aku,
bahkan dari masa hidup hingga aku mati aku mengucap: "La ila ha illallah Muhammad dur rasulullah".


Wahai SAYA Bin IBU SAYA tetapkanlah hatimu, inilah dia suatu dugaan yang paling besar. Ingatlah bahawa kamu sekarang sedang tinggal didalam alam Barzakh, sehingga sampai satu masa kelak, kamu akan dibangunkan semula untuk berkumpul di Padang Mahsyar.

Insaflah wahai SAYA Bin IBU SAYA, bahawa senya mati ini adalah benar,
soalan malaikat Mungkar dan Nakir di dalam kubur ini adalah benar,
bangun dari kubur kemudian kita dihidupkan semula adalah benar,
berkumpul dan berhimpun di Padang Mahsyar adalah benar,
dihisab dan dikira segala amalan kamu adalah benar,
minum di kolam air nabi adalah benar,
ada syurga dan neraka adalah benar.
Bahawa senya hari Kiamat tetap akan adanya,
begitu juga Tuhan yang maha berkuasa akan membangkitkan semula orang-orang yang di dalam kubur.

Di akhirnya kami ucapkan selamat berpisah dan selamat tinggal kamu disisi Allah Taala. Semoga Tuhan akan memberi sejahtera kepada kamu. Tuhan jua yang menetapkan hati kamu. Kami sekalian berdoa mudah-mudahan Allah Taala menjinakkan hati kamu yang liar, dan Allah menaruh belas kasihan kepada kamu yang berdagang seorang diri di dalam kubur ini. Mudah-mudahan Tuhan akan memberi keampunan dan memaafkan kesalahan kamu serta menerima segala amal kebajikan kamu.

Ya Allah Ya Tuhan, kami merayu dan bermohon kepada Mu supaya tidak disiksa mayat ini dengan kemegahan penghulu kami Muhammad SAW. Subha na rabbika rabbil izati amma ya sifun wassallamu alal mursalin walham dulillahi rabbil alamin.

Al-Fatihah

Setiap yang bernafas Pasti akan Mati

"Kullu nafsin za iqatul maut"

Firman Allah swt,

"Demi masa, sesungguhnya manusia itu benar-benar berada di dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, yang ingat-mengingati supaya mentaati kebenaran, dan yang ingat-mengingati dengan kesabaran."
Surah Al-Asr

Wallahua`lam..

Sunday, June 21, 2009

Bulan Rejab datang lagi..

Pejam celik..dah nak masuk bulan Rejab pun..insyaAllah hari Rabu ni..lepas ni, bulan Syaaban, then Ramadhan..mudah-mudahan dipanjangkan usia kita untuk bertemu dengan Ramadhan kali ini insyaAllah..

Sekadar perkongsian..jom baca serba sedikit tentang bulan Rejab ni..=)

Rejab bermakna kebesaran atau kemuliaan dan ia membawa maksud bulan yang dibesarkan atau dimuliakan. Masyarakat Jahiliyah menamakan bulan ini dengan bulan Rejab kerana mereka memulia dan menghormati bulan ini dengan mengharamkan berperang di dalamnya. Dan Rasulullah SAW mengekalkan nama ini dan mengharamkan pertumpahan darah di bulan Rejab. Dan bagi umat Islam, kita memperingati dan memuliakan Rejab sempena dengan peristiwa besar yang berlaku kepada Rasulullah SAW iaitu peristiwa Isra' dan Mi'raj..

Peristiwa-peristiwa penting bulan Rejab..

1)Hijrah Pertama Hijrah ke Habsyah (Ethiopia). Pihak musyrikin Mekah meningkatkan tekanan dan ancaman kepada Rasulullah SAW dan mereka yang beriman kepada Rasulullah SAW pada ketika itu. Ada di kalangan sahabat yang mengadu kepada Rasulullah SAW tentang derita yang mereka tanggung lalu Rasulullah SAW memerintahkan agar mereka berhijrah ke negeri Habsyah.

Tujuan hijrah ini adalah untuk menyelamatkan iman dan keselamatan diri di samping untuk mencari tapak baru untuk Islam bertapak dan menyusun langkah untuk agenda seterusnya. Diantara mereka yang berhijrah ke Habsyah ialah Saidina Othman RA dan istrinya Roqiah anak Rasulullah SAW. Jumlah mereka adalah 14 orang termasuk 4 orang wanita. Habsyah dipilih adalah kerana rajanya dikenali dengan toleransi dan sikap terbukanya.

2)Perang Tabuk.Tabuk adalah mengambil nama sempena nama satu tempat di Utara Semenanjung Arab di mana Rasulullah SAW dan 30 ribu tentera Islam berkumpul. Tidak berlaku pertempuran kerana tentera Rom telah melarikan diri kerana takut dan gerun kepada kekuatan dan kecekalan tentera Islam yang sanggup menghadapi berbagai kesukaran.

3)3)Pembebasan Baitulmaqdis. Baitul Muqaddis telah dibuka pada zaman Saidina Umar Al-Khattab RA di zaman pemerintahannya. Akibat kelalaian dan perpecahan uamat Islam di zaman pemerintahan Abasiyah, umat Kristian (tentera Salib) telah melakukan serangan demi serangan ke atas Baitul Muqaddis dan akhirnya dapat menawan kota suci Baitul Muqaddis setelah 500 tahun dikuasai oleh pemerintahan Islam. Tentera Salib telah menduduki Baitul Muqaddis hampir 60 tahun sebelum dibebaskan kembali oleh panglima Islam terkenal Salehuddin Al-Ayubi. Beliau telah berjaya menawan kembali Baitul Muqaddis dari tangan tentera Salib pada hari Jumaat, 27 Rejab 583H. Dan pada tahun 1967 bersamaan 1387H umat Yahudi pula menawan Baitul Muqaddis (Palestin) dan menamakan negara baru mereka dengan nama Israel.

4)Lahirnya Imam Syafie RH.Nama sebenar Imam Syafie RH ialah Muhammad bin Idris. Beliau lahir di Ghuzah, Palestin pada tahun 150H bersamaan 767 Masehi dalam bulan Rejab. Beliau adalah salah seorang dari empat imam mazhab yang besar dalam dunia Feqah. Malaysia mengamalkan mazhab Syafie. Diantara peninggalan imam Syafie RH yang tiada ternilai harganya dan menjadi rujukan sehingga sekarang ialah kitab al-Umm.

sumber : www.al-azim.com

REJAB bulan menabur benih.
SYA'ABAN bulan menyiram tanaman.
RAMADHAN bulan menuai.

REJAB menyucikan badannya.
SYA'ABAN menyucikan hatinya.
RAMADHAN menyucikan rohnya.

REJAB bulan taubat.
SYA'ABAN bulan muhibbah.
RAMADHAN dilimpahi pahala amalan.

Jom tingkatkan kualiti ibadah kita..=)


Wallahua`lam..

Saturday, June 20, 2009

Bapa..kehadiranmu sentiasa signifikan..


Kasih Ayah dan Ibu
(syair lama yang digubah oleh Dr Lim Swee Tin)

Hai segala anaknya Adam
kasihnya ibu tiada sempadan
kasihnya ayah rela berkorban
badan dan nyawa jadi taruhan

Ibu mengandung sembilan bulan
lebih dan kurang tak ditentukan
lahirkan dikau berapa kesakitan
berpantang pula minum dan makan

cukuplah masa sampai ketika
lahirlah engkau ke dalam dunia
barulah suka ibu dan bapa
kepada engkau sangat kasihnya

Harap ibumu bukan sedikit
tinggilah harap darinya bukit
lama ibumu berasa sakit
sembilan bulan tidak berbangkit

Setelah kamu sudahlah ada
siang dan malam ibumu jaga
tidur pun tidak barang seketika
makan dan minum tidak berasa

Berapalah dian dengannya tanglung
diangkat dituam lalu dibedung
sudahlah jaga lalu didukung
kasih dan sayang tidak tertanggung

Tidaklah tentu siang dan malam
bangun memangku di dalam kelam
terkejut jaga di tengah malam
tidur pun tidak lekat di tilam

Rela ibumu menanggung hutang
kain dan baju tidak dipandang
basah di ampai kering di pinggang
di dukung galas tidak berenggang

Kenang ayahmu anak bangsawan
barang katanya jangan dilawan
ibu bapamu hubungan Tuhan
baru sempurna anak budiman

Hai segala anaknya Adam
kasihnya ibu tiada sempadan
kasihnya ayah rela berkorban
badan dan nyawa jadi taruhan

“Kasih ibu membawa ke syurga, kasih ayah rela berkorban..” signifikan?? itu soalan seorang teman..bilakah kehadiran seorang ayah itu signifikan bagi anda??

Bagi aku..sentiasa signifikan..sentiasa..dan mungkin paling-paling signifikan adalah apabila ada antara kami yang sakit..abah paling risau..sangat ketara..abah sanggup tidak tidur sebab nak jaga kami..apa kami nak..dikala sakit..semua dapat..semua dicari..paling terbaru..kakak aku yang sulung dimasukkan ke hospital..kerana menjalani pembedahan penukaran injab jantung dan penggantian ascending aorta yang mana prosedurnya adalah selama 10 jam..abah langsung tidak tidur..tidak ke mana-mana..setia menunggu di hospital..kami yang lain semuanya balik untuk berehat seketika..muka abah tika itu..tidak sanggup untuk aku ingat kembali..abah pernah keluar statement..

“Kalaulah abah boleh ganti akak..”

Abah paling susah hati..makan tak lalu..tidur juga terganggu..dan keadaan itu merisaukan aku..

”Abah..jangan susah hati sangat..akak risau lah tengok abah..nanti abah pulak yang sakit..”
”Abah sakit tengok anak abah sakit..”


Aku terkedu..menangis..Ya Allah..mudah-mudahan pengorbanannya kami anak-anaknya akan ingat dan kenang sentiasa..semoga hari-hari esok..jika ditakdirkan abah sakit tua atau apa..kami mohon kesempatan untuk menjaganya..manjaganya sebaik beliau menjaga kami selama ini..

Untuk abah..Rumli bin Saad..kami semua sangat sayang abah..sangat menghargai abah..abah anugerah dan salah satu nikmat Allah yang maha hebat..abah terlalu baik dan lemah-lembut menjaga kami..abah terbaik didunia..abah hero kami..

Selamat Hari Bapa..untuk semua bapa-bapa sekalian..untuk abah..abang, Mohd Khairul Nizam Rumli, semoga menjadi bapa mithali pada Aleeia dan Adam..

Wallahua`lam..

Wednesday, June 10, 2009

Macam-macam ada..


Kebelakangan ini aku banyak menghabiskan masa di hospital..dan sepanjang masa itu..banyak yang aku belajar dari orang sekeliling..setiap hari pasti ada pelajaran baru..dan semua itu kekadang mengajar aku supaya lebih kuat untuk hidup..jika kita fikir kita susah..ada orang lain yang lebih susah..jika kita fikir kita sering diuji..ada orang lain yang lebih hebat ujian yang mereka terima..jika kita sedih dan kesunyian..ternyata, ada orang lain yang lebih sedih dan hidup sebatang kara..

Emosi aku agak terganggu dengan cerita-cerita itu..bukan aku mencari cerita, namun, situasi di sebauh hospital ternyata membuka ruang yang luas untuk saling berinteraksi walaupun tidak pernah mengenali..kerana, kita berkongsi cerita yang sama..diuji dan teruji dengan kesakitan..jika bukan kita, ahli keluarga..dan mudah-mudahan kita termasuk dalam hamba yang sentiasa bersabar dan redha dengan ujian Allah s.w.t..

Satu ketika, aku sedang duduk-duduk sambil membaca di satu sudut di hospital,tiba-tiba seorang wanita yang rasa aku umurnya lebih kurang 27 tahun datang menghampiri aku dan duduk disebelah..

”Suami kakak dah tak nak ngan kakak..kakak sakit..lepas ni kakak nak ke KL nak keja kat sana”..dia bercerita tanpa ditanya..
Aku?hanya mengangguk dan tersenyum..
”Semua orang dah tak sayang kakak..kakak tak boleh beranak..kakak sakit!”dia menyambung..

Aku makin seram..bukan apa..tiba-tiba dia ’emo’..mungkin dia stress dengan apa yang menimpa..apa aku nak jawab ni..
”Emm..kakak..sabar ye..insyaAllah ada hikmah..emm, maaf ye, saya naik dulu..”ringkas aku menjawab..

Dan aku meniggalkannya disitu..bukan tidak simpati..tapi, aku tidak terus melayan perasaannya yang ternyata sedang dalam kesedihan..

Dalam wad..
Seorang auntie berbangsa Cina tiba-tiba masuk dan terus menuju ke arah kami..
”Bole tak bagi sikit duit..nak beli milo untuk baby..rm24..dulu saya ada tolong orang Melayu jugak..kalau lu tolong saya, tokong tau..” dia berkata..
Kami memandang sesama sendiri dan menghulurkan sedikit duit kepadanya..mudah-mudahan dapat membantunya..
”Mana baby auntie?” aku bertanya..
‘Ada di bawah..saya mau beli milo..lu tolong saya nanti tokong tau..” dia menjawab dan terus meninggalkan kami..

Terpinga..

Pelbagai kisah lain di situ..ada keluarga yang datang dari jauh dan bermalam dikaki lima hospital kerana tiada tempat tinggal..mungkin kerana tidak mampu..atau mungkin kerana tiada tempat untuk mereka berteduh..moga mereka sabar dan kuat menghadapi dugaan dari Allah..
‘Makcik dah berapa hari disini?” aku bertanya seorang makcik sementara menunggu yang lain untuk pulang..
‘Makcik dah 14 hari kat sini..tunggu suami..tidoq pun dekat surau ja..suami makcik dalam ICU..tak sedaq g..” dia menjawab dengan tenang dan tersenyum..
‘O..lama jugak..insyaAllah..nanti suami makcik sedaq.” aku membalas..
‘InsyaAllah..kita kena sabaq..ni semua dugaan..makcik terima..hidup, mati, rezeki, jodoh semuanya DIA yang tentukan..kalau DIA kata kita hidup..kita hidup..kalau DIA tak izin..nak buat macam mana..kita ni hak DIA..”
Aku mengangguk dan tersenyum..mudah-mudahan Allah memudahkan segala urusan makcik ni..amiin..


Wallahua'lam..

Saturday, May 30, 2009

Tuhan Manusia..


Antara buku terbaru yang sempat aku habiskan..’Tuhan Manusia’ hasil tulisan saudara Faisal Tehrani..ilustrasi kulit buku yang juga mempunyai maksud tersirat seperti ulasan pelukisnya, saudara Khairul Azuwan, diakhir buku ini..menarik,berisi dan ambisius!aku membeli buku ini di KLIBF 09 lepas..kepala terasa berat selepas membaca buku ini..kerana pengisiannya..novel, namun, buku ini sarat fakta dan penyampaiannya seakan khutbah untuk menyampaikan sesuatu kepada pembaca..dan memang itu adalah kebiasaan untuk kalian yang biasa membaca hasil penulisan saudara FT..

Buku ini mengisahkan perjuangan sebuah keluarga..seorang adik, Ali Taqi yang secara serius dan halus cuba memahami kemurtadan abangnya, Talha..walaupun masih di sekolah menengah, pemikirannya matang dan dia bukan seperti remaja-remaja lain seusianya yang hanya tahu untuk berseronok dan tidak ambil peduli masalah yang melanda masyarakat dan ummah khususnya..pesonanya bukan pada buku-buku cinta dan hanyut mengejar cinta manusia..Ali Taqi seorang yang suka berfikir dan bertanya..tidak keterlaluan aku klasifikasikan dia salah seorang karakter yang mewakili gen-y yang suka bertanya untuk mencari kebenaran dan memahami Islam dengan lebih mendalam berpandukan ilmu dari Al-Quran dan As-Sunnah..

Di sekolah..dia gemar berdialog dengan Ustaz Mujtaba..dia bertanya untuk memahami kemurtadan abangnya..dan dalam pencarian itu..pelbagai pemikiran manusia yang ternyata mencabar hakikat ketuhanan yang ditemui..bagaimana konsep kemajmukan agama atau pluralisme itu..apa yang diperjuangkan pihak yang menyokong idea pluralisme ini..pluralisme yang ternyata sesat!antara tokoh yang kuat menyokong idea pluralisme ini adalah Encik Aris Iskandar, bapa kepada temannya disekolah, Zehra..dan kerana itu..Zehra dan Ali Taqi kerap berdialog dan berdebat di sekolah..Zehra semestinya mempertahankan hujahnya untuk mempertahankan pluralisme seperti yang diperjuangkan ayahnya..banyak konflik yang berlaku kepada Zehra dan Ali Taqi sepanjang itu..


Selain Ustaz Mujtaba..Abang Abbas adalah sumber rujukan Ali Taqi dalam mendapatkan jawapan yang dia cari..Abang Abbas ialah naqib dalam kumpulan usrahnya di sekolah..semakin lama..semakin banyak yang dipelajari oleh Ali Taqi..dan dia semakin bijak menangkis serangan minda oleh Zehra yang sentiasa mahu mengelirukan pemikirannya..dia akhirnya memahami bagaimana taktik puak pluralis ini yang ingin memesongkan akidah umat Islam..dia tidak mahu umat Islam menjadi seperti abangnya, Talha..!

Isu murtad juga banyak diceritakan di dalam buku ini..apa itu murtad..pembahagiaanya..bagaimana mengklasifikasikan murtad itu..kenapa umat Islam semakin jauh dengan Islam..bagaimana puak pluralis ini kreatif memutar belitkan ayat-ayat Allah mengikut kefahaman dan logic akal mereka..apa yang dibincangkan dalam buku ini sering aku kaitkan dengan hujah-hujah hebat dari Sheikh Ahmad Deedat..Dr Zakir Naik yang hebat mematahkan pendapat dan hujah pihak pluralismedalam kebanyakan ceramah-ceramah mereka..Subhanallah..Maha Suci Allah, Tuhan yang memberikan segala ilmu dan melapangkan dada-dada manusia dan menguatkan akal fikiran..

Aku amat tertarik dengan penjelasan ini..kerana aku pernah mendengar sesetengah orang yang aku tidak pasti apa tujuannya berhujah menggunakan ayat la ikraaha fi ad-din untuk melakukan sesuatu yang dilarang agama..

‘Dan paling malang, ayat la ikraaha fi ad-din telah dijadikan alat untuk mencapai sesuatu maksud keduniaan dan kebatilan, untuk memenuhi kepentingan dan nafsu dalam lapangan sosial, politik mahupun ekonomi, sehingga penafsiran dan kaedahnya telah diabaikan. Seolah-olah idea kebebasan sahaja yang penting’....petikan dari Tuhan Manusia, halaman 246..

Bagi yang minat ilmu falsafah..perbandingan agama..memahami serba sedikit tentang taktik puak-puak yang ingin menjatuhkan Islam..aku mencadangkan buku ini..buku ini sarat mesej..masalah ummah dan penyakit ingin mencabar Tuhan yang kian menular dalam masyarakat secara senyap dan tidak mustahil akan membiak-biak kemudian hari..

Wallahua'lam..

Wednesday, May 27, 2009

Death by Prescription



Buku ini dibeli semasa aku berada di tahun pertama pengajian..satu-satunya buku yang macam berkait rapat dengan apa yang aku belajar di kuliah..”Death by Prescription-The Shocking Truth Behind an Overmedicated Nation”..oleh Ray D. Strand, seorang doktor perubatan..baru semester ini aku menghabiskan buku ini..kerana baru sekarang segala terminology dan istilah-istilah di dalamnya dapat difahami dengan baik jika dibandingkan semasa berada di tahun 1..segalanya medical jargons yang alien!

Buku ini sarat dengan fakta dan kisah-kisah benar yang semuanya adalah berkaitan dengan ubat-ubatan..sama ada ubat-ubatan yang diperoleh berdasarkan preskripsi yang diberikan oleh doktor atau pun ubat-ubatan yang dibeli sendiri oleh pesakit secara ‘over-the-counter’..dulu, aku membaca fakta-fakta ini dengan penuh tidak berminat dengan tanpa perasaan ingin tahu dan ingin belajar..namun.setelah belajar..perkara dan fakta ini sangat mengejutkan untuk tidak diambil peduli..

Banyak kes-kes yang diceritakan dalam buku ini adalah melibatkan kes-kes yang semuanya berakhir dengan kematian akibat penggunaan ubat-ubatan tidak kiralah sama ada prescribed medicines atau pun over the counter medicines..menurut statistic, kematian yang disebabkan oleh kesan interaksi ubat-ubatan yang tidak diduga itu adalah lima kali ganda menyebabkan kematian berbanding AIDS atau kemalangan jalan raya!

Buku ini sebenarnya tidak begitu ‘medical’..lebih kurang macam MERCK manual, namun buku ini sarat kisah-kisah benar..banyak ubat-ubat yang dijadikan contoh dalam buku ni, telah ditarik penjualannya oleh FDA..(Foods and Drugs Administration)..sesuai dijadikan bahan bacaan santai untuk korang yang bakal-bakal farmasi ni..kalau korang tak suka sangat baca buku-buku yang bebentuk skema penulisannya..boleh baca buku ni..sebab buku ni banyak dialog..banyak monolog..tidak membosankan..namun, penuh dengan fakta tentang ubat-ubatan..bagaimana FDA berfungsi..

Remark:Agak susah untuk buat review sebab masalah ingin menterjemah medical terms kepada BM..huh..berusaha Intan!

Wallahua'lam..

Sunday, May 24, 2009

Gen-Y??


Alhamdulillah..
Sebahagian hari Sabtu aku dihabiskan menghadiri program diskusi santai.. “Sepetang Bersama Ustaz Hasrizal” di Institut Latihan Perindustrian, Kepala Batas..syabas dan terima kasih kepada penganjur..diskusi itu bertajuk..`Cabaran Beragama Gen-Y`..

Gen-Y tu apa?
Itu soalan pertama yang berlegar difikiran tatkala meneliti poster program itu..mungkinkah soal genetic yang menentukan jantina seseoang tu ke?tapi apa kena mengenanya dengan cabaran beragama..pasti seronok dan menarik diskusi ini..!

Bagai orang mengantuk disorongkan bantal..pelawaan seorang kawan untuk membantu mendaftarkan nama bagi program ini sangat2lah di hargai..hehe..jkk ya Amal..juga adikmu..Kauthar..

Gen-Y
Oh..ini rupanya maksud gen-y itu..maknanya adalah generasi why..ataupun..generasi sekarang yang gemar bertanya..kenapa begitu?kenapa begini?Gen-Y ini adalah diberikan kepada generasi yang lahir pada tahun 1980 dan ke atas..generasi yang kebanyakan mereka dinilai kecemerlangannya adalah berdasarkan berapa bilangan A yang diperoleh..

Penceramah ini memang terkenal dengan terminologi-terminologi baru dan segar..aku suka dengan fikrah dan idea-idea beliau..idea yang simple, namun digarap kreatif untuk menarik kita berfikir secara serius..slide pembentangannya juga menarik!syabas ustaz!

Pengisian..
Hasil dari penyampaian beliau..banyak yang boleh difikir bersama..dan tentunya dalam membetulkan diri sendiri..bagaimana mendefinisikan erti kecemerlangan diri..melihat semula erti hidup..”Apa sumbangan aku untuk orang lain?”..betapa aku hidup dalam keadaan serba ada..namun, sejauh mana aku bersyukur pada Dia..?bagaimana menghayati kehidupan untuk hidup di akhirat?..bagaimana yang dikatakan ilmu yang berstruktur?dan pelbagai perkara yang betul-betul mencernakan fikiran..

Generasi-Y..bertanyalah untuk mendapatkan jawapan..jawapan yang boleh mendekatkan kita dengan Tuhan..

Soalan cepumas;
“Adakah kita hebat untuk masuk syurga”??

Wallahua’lam..

Wednesday, May 20, 2009

Jiranku sayang..

Pagi-pagi lagi kami sekeluarga dikejutkan dengan bunyi jeritan entah dari jiran yang mana..tiba-tiba saja suaranya yang kuat dan semacam orang hilang pedoman memecah keheningan pagi..Astagfirulahala'zim..kenapa lagi..?tidakkah pernah terfikir suaramu yang kuat dan nyaring itu sangat mengganggu jiran-jiran?sebenarnya kami sangat lama bersabar..dan kadang-kadang kesabaran itu ada batasnya.."noise pollution"!

Dan hasil jeritan dan makiannya yang memang sangat jelas itu..menyebabkan kami adik-beradik yang sudah lama 'hidup' dengan karenah itu kekadang bercakap sesama sendiri..

"Tolonglah..bising..tak malu ke?"
"Tak reti nak respect jiran la dia nih.."

Itu kan..sudah mengumpat! Astagfirullahala'zim..

Mungkin kerana kami masih anak-anak ini, sabarnya kurang berbanding mak dan abah kami..abah aku paling cool..seingat aku..abah tidak pernah membuat ulasan sendiri..abah hanya senyum mendengar dialog-dialog 'drama' tersebut..sambil menggeleng..

Kekadang aku dengar yang dimaki adalah cucunya..seorang kanak-kanak lelaki yang hanya berusia 4 tahun!dimarah kerana tidak mahu tido..dengan suara yang sangat menakutkan...aku yang mendengar ni pun ngeri..apatah lagi budak itu..entahla..mungkin aku belum jadi ibu atau nenek..tapi, aku tidak rasa dengan menengking dan memukul tanpa sebab yang munasabah itu adalah cara didikan yang terbaik..kerana kanak-kanak..psychology mereka lebih memerlukan pendekatan secara lemah-lembut dari penjaganya..

Aku pernah bertanya mak.."Mak, kenapa dia suka marah-marah cucu dia ek..budak tu bukan faham pe pun..nak maki-maki macam tu..kesian la.."

Contohilah Rasulullah s.a.w..Baginda seorang yang sangat penyayang kepada semua orang..sangat sayang kepada cucu-cucunya, Hasan dan Husin..satu ketika Baginda sedang sujud, cucunya telah naik ke belakang Baginda..dan Baginda terus sujud dengan sangat lama sehingga cucunya itu turun dari belakang Baginda..

"Sayangilah untuk disayangi"..

Hormati jiran-jiranmu dan ketahuilah hak-hak mereka ke atasmu..nescaya hidup kita akan aman,,InsyaAllah..

Wallahua'lam..

Tuesday, May 19, 2009

Cikgu..



Walaupun sudah agak terlewat..

Selamat Hari Guru kepada semua para guru yang pernah mengajar dan mendidik aku sedari dulu tanpa jemu..semua guru bermula aku pra-sekolah di PASTI..sekolah rendah di Sekolah Kebangsaan Sungai Dua..sekolah menengah di SMKA Al-Irshad..matrikulasi di Kolej Matrikulasi Pulau Piang..dan UiTM..untuk tok guru ngaji Quran aku..arwah Cuminah..semoga tenang di sana..untuk arwah Cikgu Mardhiah Salleh, cikgu sewaktu PASTI,buat arwah cikgu Bani, guru tuisyen Kimia aku..al-fatihah buat mereka..

Untuk kawan-kawan..yang bakal menjadi pendidik..Amal, Siti Nabillah Shahida, Maryam Jamilah, Siti Syafawati, Siti Khadijah etc..semoga menjadi guru yang baik dan passionate..InsyaAllah..

Terima kasih cikgu..

Jasa cikgu-cikgu sentiasa akan dikenang, InsyaAllah..

You guys are all the best!!

Wallahua'lam..

Monday, May 11, 2009

KAWAN: Datang dan pergi..

Itu biasa..namanya juga kehidupan..kita hidup tidak boleh sendirian..pasti berteman!berkawan!

Kawan datang dan pergi..bertukar ganti..hanya yang betul-betul sejati akan kekal dalam jiwa, hati dan sanubari..

Berkawanlah keranaNya..demi mencari hidup mencapai redhaNya..kerana dengan itu..kita pasti tidak jemu jika sentiasa bertemu dan tidak resah jika berpisah..

Khas untuk Haida, Fiza, Balkis, Syafiqka..
::Terima kasih untuk segala-galanya..sesungguhnya korang akan jadi sebahagian long term memory aku..InsyaAllah::

Untuk semua coursemates:
ABDUL FATAH BIN HAMBALI
ABDUL HAFEEZ BIN AHMAD HAMDI
AHMAD BIN SHAFIE
AHMAD FIRDAUS BIN MOHD AZHAR
AHMAD NASHRIQ BIN SETAPA @ MUSTAPHA
AHMAD SYAFIQ BIN MOHD FAUZI
ASMIRAH BINTI MD. REDZUAN
AZLIN NAFISA BINTI ANUAR
AZNI AZIRA BINTI AHMAD
BINTUL HUDA BINTI ISMAIL
CHE WAN NOOR AZWA BINTI ABDULLAH
FARADIA BINTI MOHMAD
GLADYS BTE JOSEPH
HAIRUNNIZA BINTI MOHD YUSOFF
HANIFF BIN MOHD NAWI
HAZLIN BINTI OTHMAN
HERYOHANA BINTI JAMULIDIN
HIDAYATI BINTI TAJUL RAHIM
INTAN SHAFIZA BINTI ROMLI
IZZATI BINTI MOHD FAROK
JASMIN BINTI MOHAMED ARIFF
KHAIRUNNISA BT ZURADI
KHALIDAH BINTI MARUAN
MAHIRAH ABDUL RAZAK
MAIZATUL ALIAA BINTI ALIAS
MAJIDAH BINTI ABD RAHMAN
MANAR BINTI MOHD IZAM
MARIA BINTI EMBONG
MARIAM BINTI RUSHDAN
MARY ENDAU ANAK SUMBAI
MASLIZA BT MD ALI
MD FARHAN BIN AB RAHMAN
MOHAMAD FAHMI BIN HASHIM
MOHD AMIZIE BIN IBRAHIM
MOHD FADHLI BIN RAZALI
MOHD FAZLI BIN KAMARUZAMAN
MOHD HAFIZI BIN MOHAMADDAN
MOHD SYAFIQ BIN MOKHTAR
MOHD ZAHRAN BIN MD FAZIL
MUHAMMAD DZULFADLI BIN ROHAIZAD
MUHAMMAD FARID BIN MOHD ZAHID
MUHD IZZAT BIN ISHAK
MUHD SYAZWAN ARIF BIN NEAMAT
MUNIRAH BINTI MUHAMAD
NAJWANA BT HASSAN
NOOR AZIMAH BT. ABDULLAH
NOOR RAZILAH BT ABDUL RAFAR
NOOR SHAKILA BINTI MOHD RODI
NOOR SYAFAWATI BINTI ABU BAKAR
NOR ASHIQIN AIMAN BINTI ROSLAN
NOR AZIZAH BTE MOHD ABIDI
NOR AZRA BT. SHOKSI
NOR HAZWAN BIN ALI
NOR SUHAILAH BINTI MOHD HASAN
NORAHSIKIN BTE MOHD SAMAN
NORAZIDA BT AB RAHMAN
NORAZLI SYARIFAH BT. AZIZ
NORFAHMI BIN MOHD YUSOF
NORFATEEHAH BINTI MOHD SARGAWI
NORHANIZA ABDUL LATIB
NORHIDAYAH BT KASIMAN @ KAMISAN
NORSURYAHANI BINTI RAHMAN
NUR AMALIN BINTI ISHAK
NUR HAZIRAH BT KAMARUDIN
NUR HIDAYAH BT KAMARUZAMAN
NURAH BINTI ZAINAL ABIDIN
NURHAFIZA BINTI RAHMAN
NURRAFIZAH BINTI AHMAD
NURUL AIN BTE MUSA
NURUL ASHIKIN BINTI MUSTAFA
NURUL HIDAYAH BINTI HARUN
NURUL HIDAYAH BT ADNAN
NURUL IZWANI BT. ISMAIL
NURUL NADIAH BT OTHMAN
NURUL SHAZALINA BINTI ZUBIR
NURUL SYAHIRAH BINTI MOHAMAD SARIB
NURUL SYAZFEEZA BINTI SAMSUDIN
NURUL YUMIZA BINTI MD YUSOF
NURULHIDAYAH BINTI ABDUL KADER
NURULHUDA BINTI MAZLAN
NURULHUDA BINTI MESBAH
RADHIA AZIA BINTI REDZUAN *
RAHMAT BIN MOHAMED TAHIR
RAIHANAH BT AYOB
RAUDHATUN SA'ADIAH BINTI ITHNIN
RAUDHOH BINTI SHAARI
ROS AIMI BINTI OSMAN
ROZIWATY BINTI ANZARA AZMAN
SAIFUL MUJAHEED BIN YUSOFF
SHAFINAZ BINTI AHMAD
SHAHFINI BINTI ISHAK
SHAHRIZAL BIN SAAD
SHAHRUL REZA BIN MOHD GHAZALI
SHAIRA SHUWAIRI BIN SHA-ALADIN
SHAIRAH BINTI DAUD
SHARIZA BT SHAARI
SITI FATIMAH BT HUSSIN
SITI JUWAHIR BTE JUMI
SITI MARIAM BINTI JUSOH
SITI NADIA ADILAH BT MD NOR
SITI NUR UMI AMINAH BINTI ZAINAL BAHRI
SITI ROHAIZA BINTI MD SAAD
SITI SALINA BINTI MUNANDAR @ ABDUL AZIZ
SITI SARBIMI BINTI CHE BARU
SITI ZARINA BT MOHD SALI
SITINOR ALINA BINTI MOHD ROSSELLY
STELLA CAROLINE J BANGGUAN
SURIANA HANIM BT ARIFFIN @ SUKRI
SYED MOHD AZLAN B. SYED KAMARUDDIN
SYUHAIDA BINTI MOHD YASIN
TG. NORFATIMAH KARTINI BT TG. ABDUL AZIZ
WIDIAYANNA BINTI A RAHIM
ZAKIYAH MOORBANNOO
ZAWIAH BINTI AHMAD

Terima kasih untuk setiap kenangan yang korang tinggalkan untuk aku sepanjang 4 tahun ni..aku sentiasa akan doakan korang berjaya dunia dan akhirat InsyaAllah..

Selamat melangkah ke alam pekerjaan dan alam dewasa..semoga kita sama-sama menjadi seorang manusia yang lebih baik serba-serbi, InsyaAllah..semoga sentiasa di bawah rahmatNya..selamat menjadi seorang pharmacist yang beretika, berdisiplin,bertanggungjawab, mesra, menjaga sahsiah, peribadi,menjadi hamba Allah yang lebih baik, anak yang soleh dan solehah..

Ukhwah fillah abadan aabadaa...

Wallahua'lam..

Sunday, May 10, 2009

Sayang mak!

Selamat Hari Ibu khas untuk Puan Jamaliah Ismail (my ter'best' emak),Puan Juliana Ismail (makcu ku sayang), Puan Siti Juriah Ismail(mak sedara),Puan Meriam (maknjang-seorang ibu yang sangat tabah), Puan Azriah Mohd Noor (ex-cikgu), Puan Siti Zubaidah Abdul Hamid (ex-cikgu), Puan Noor Aida Ahmad (ex-cikgu), Pn Zarni Asnita (ex-cikgu), Puan Siti Sarah (ex-cikgu), Puan Tengku Nadiah (ex-cikgu), Puan Hanisah (mak kepada Balkis), Puan Ismara Mohamed (mama kepada Haida), Puan Mariam (mak kepada Fiza), Puan Hayati (mama kepada Shafiqka), Puan Norliyana Musa (kakak ipar),mak kepada Amal(maaf Amal,tak ingat nama),Puan Madihah(ex-cikgu),Puan Masariah Meor Raflan (ex-cikgu),Prof Aisyah Adam (pensyarah di UiTM), Puan Najihah Anisah,Puan Rashidah (ex-cikgu), Puan Niswati (ex-cikgu), Puan Azizah(ex-cikgu), Puan Hashimah (ex-cikgu),Puan Rohaya Che Sab(ex-cikgu),Puan Ija(ex-cikgu)..dan ramai lagi..

Kalian ratu hati kami..terima kasih tidak terhingga kerana bertarung nyawa untuk membawa kami ke dunia ini..terima kasih kerana menjaga kami sebaik-baiknya, membesarkan kami sehingga kami sebesar ini, mendidik kami dari kami tidak tahu apa-apa, mengajar kami hitam dan putih kehidupan, menguruskan kami serba-serbi,kerana sentiasa tersenyum pada kami setiap kali kami memerlukan, kerana sentiasa menjadi pendengar yang sangat baik 'meminjamkan' telinga untuk mendengar masalah-masalah kami yang tidak pernah habis, kerana menjadi seorang kawan yang sangat sejati, menjadi peneman kami sewaktu kami kesunyian,menangis kerana kami,dan semuanya..

Sesungguhnya segala jasamu ibu..mak..mama..ummi..mami..sangat-sangat kami hargai..sangat-sangat bererti dalam hidup kami..sangat-sangat besar impaknya untuk hidup kami..kami terhutang nyawa padamu!

Hanya Allah s.w.t yang dapat membalas semuanya..

Semoga kehidupanmu para ibu..sentiasa rahmati Allah s.w.t..

Kami perlukan kalian selamanya..doa-doa kalian yang makbul seperti janji Tuhan itu..

"Ya Allah..KAU ampunkanlah segala dosa kedua ibu bapa kami..dan kasihanilah mereka melebihi kasih mereka kepada kami sewaktu kami kecil..KAU tempatkanlah mereka di kalangan hamba-hambaMu yang beriman..KAU masukkanlah mereka ke dalam syurga FirdausMu..mereka insan-insan mulia Ya Allah..KAU permudahkanlah segala urusan-urusan mereka di dunia dan di akhirat..KAU berikanlah ketabahan kepada mereka sepanjang mereka membesarkan anak-anak mereka Ya Allah..KAU berikanlah kesihatan yang baik kepada mereka..KAU lindungilah mereka sentiasa..Ya Rabbi, KAU jadikanlah kami anak-anak yang soleh dan solehah..anak-anak yang mengenang budi dan berterima kasih dan taat kepada kedua orang tuanya..KAU berikanlah kami kesempatan untuk kami sentiasa berada disisi mereke di saat-saat mereka memerlukan kami Ya Allah..KAU hidupkanlah kami dalam kehidupan yang sentiasa mendapat redhaMu dan redha ibu kami..dan KAU matikanlah kami dalam keadaan yang mendapat keampunan mereka..amiin"


Sayangi ibumu selagi mereka tidak dijemput Allah..mereka tiada ganti..tiada makhluk Tuhan yang mempunyai hati seperti mereka..Allah..sungguh indah ciptaanMu..

Untuk semua para ibu..aku dedikasikan hari ini untukmu..apapun,setiap hari adalah hari ibu..

Wallahua'lam..

Monday, May 04, 2009

One more!


Alhamdulillah..

Lagi 1 paper je..

Paling last sepanjang 4 tahun ni..

Tapi, aku harap, ini bukan petanda pengakhiran suatu perjuangan..bahkan, ini sebagai permulaan untuk suatu mujahadah yang lebih istiqamah dan berkekalan..InsyaAllah..

Ya Allah..Kau tetapkanlah hatiku di atas jalanMu..Kau kurniakanlah kepadaku rasa cinta kepada ilmuMu yang maha luas ini..

Wallahua'lam..

Tuesday, April 28, 2009

Nota Hati Seorang Lelaki..


Buku yang cantik ilustrasi covernya..hijau!sejuk mata memandang..buku ini tidak terlalu kompleks untuk difahami..kerana pendekatan penulis ini berkongsi ideanya adalah melalui penceritaan..ternyata, lebih mudah difahami dan tidak membosankan..masuk buku ini, ini buku ketiga oleh penulis yang sama sempat aku baca selepas Tentang Cinta dan Satu Rasa Dua Hati..aku meminati hasil tulisan penulis ini kerana beliau tidak pernah kering idea dan istilah-istilah baru..beliau kreatif dalam menyampaikan maksud tersirat disebalik sesuatu cerita itu..pasti ada yang mahu kita sebagai pembaca fikirkan..hanya dari seekor binatang seperti cicak..ikan..semut..banyak pelajaran yang boleh dipelajari..imaginasinya tinggi mewujudkan watak maya berupa refleksi watak reality manusia hari ini..

Berdasarkan tajuk, buku ini seakan lebih tertumpu kepada golongan lelaki..”Nota Hati Seorang Lelaki”..hasil garapan kreatif Ustaz Pahrol Mohd. Juoi..namun, setelah habis dibaca kulit ke kulit, ternyata tidak wujud ‘gender oriented’ seperti yang aku fikirkan..kepada kalian yang biasa membaca hasil tulisannya, pasti tidak akan melepaskan peluang membeli buku terbaru beliau ini..buku ini dibahagikan kepada 4 tajuk utama :
-Nota Hati seorang anak
-Nota Hati seorang suami
-Nota Hati seorang ayah
-Nota Hati seorang dai’e

Buku ini semacam perkongsian nota hati si penulis..merangsang cara pemikiran masyarakat supaya lebih ‘berfikir’..mempositifkan pemikiran dan menyingkap hikmah dalam setiap ujian dan dugaan hidup oleh Allah s.w.t..ujian Allah boleh meningkatkan kebijaksanaan, kesabaran dan kekreatifan kita untuk menyelesaikan masalah..muhasabah diri sebagai hamba padaNya..adakah kita kembali kepada Allah dalam menghadapi ujian ini..?bagaimana dengan implementasi sifat-sifat mahmudah dalam diri?

Buku ini sarat dengan peristiwa..dari sekecil-kecil hingga sebesar-besar peristiwa..dan mungkin antara peristiwa yang diceritakan penulis pasti ada yang pernah berlaku, atau terlintas difikiran kita..peristiwa yang membawa nilai yang tersendiri dalam hidup kita. Siri-siri peristiwa yang berlaku dalam hidup lah yang banyak membawa perubahan dalam diri seseorang..bergantung bagaimana kita menghadapi dan menyelesaikannya..

Bahkan episod itu boleh membentuk persepsi dan corak pemikiran seseorang.. kekadang gelanggang ceritanya sekangkang kera, namun peranannya saujana mata memandang..adakalanya pangkat mereka cuma kuli dan petani sahaja tapi jasanya mengatasi negarawan,hartawan dan sarjanawan..ramai manusia yang hebat, mereka menulis menerusi amalan..mereka melakar sejarah, tapi orang yang mencipta sejarah jarang-jarang mampu menulis sejarah...

Ini sekadar perkongsian hati aku berdasarkan apa yang mampu aku tulis..namun, apa yang tidak mampu ditulis itu, tidak bermakna ianya tidak terkesan..jadinya, untuk lebih penghayatan, aku sarankan kalian membaca buku ini..dan bukan hanya membaca, tetapi juga menghayati dengan mata hati dan ketajaman fikiran..

Wallahua’lam..

Monday, April 27, 2009

Konvensyen Berakhirnya Agenda Zionis


PWTC, Kuala Lumpur: Persatuan Belia ISLAM Nasional (PEMBINA)dan Aman Palestine Berhad akan menganjurkan Konvensyen Berakhirnya Agenda Zionis bertempat di sini, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC). Seminar sehari ini menyaksikan kehadiran panel-panel hebat yang dijemput khas dari luar dan dalam negara. Butiran lanjut tentang Konvensyen ini adalah seperti berikut.

Hari : Sabtu
Tarikh : 9 Mei 2009 (14 jamadil Awal 1430 Hijriyah)
Masa : 8 pagi - 5 petang
Yuran Penyertaan: RM 10.

Seminar yang bertujuan mengumpulkan para belia dari seluruh pelusuk tahanair agar menghayati dan memahami isu ini turut akan mengadakan pameran dan jualan sepanjang berlangsungnya konvensyen. Dengan kerjasama Aman Palestin, antara panelis yang dijemput serta tidak asing dalam isu ini di peringkat antarabangsa adalah seperti Dr. Azzam al- Tamimi (London), Assoc. Prof Dr. Mohsen Salleh (Lebanon) dan juga Dr. Roslan Mohamad Nor..

Jika berkesempatan dan mempunyai kelapangan waktu tanpa keutamaan lain yang lebih mendesak, jom pergi beramai-ramai..mungkin ini salah satu sumbangan kita sebagai 'Muslim Youth of Malaysia' sebagai tanda kepedulian dan kebersamaan kita dalam perjuangan bersama saudara-saudara Islam seperti di Palestin..InsyaAllah..

Maklumat lanjut : www.kbaz.net

Wallahua'lam..

Thursday, April 23, 2009

Salam imtihan..


Minggu berhibernasi kami berbaki 2 hari..hibernasi bersama buku-buku..nota-nota kuliah..ternyata begitu mencabar..hehe..semuanya bagaikan menuntut untuk disentuh..dan semestinya diingat dan disemai dalam hati juga minda sebelum 'dimuntahkan'..

Alhamdulillah..segalanya lancar..mengikut perancangan kita sebagai manusia yang sentiasa mengharapkan perancangan itu selari dengan ketentuanNya..terima kasih Ya Allah, kerana memberikan kesempatan kepada kami untuk tiba ke tahap ini..kerana sentiasa memberikan nikmat kepada kami yang terlalu banyak dosa dan lalai dalam mengucap syukur atas nikmat-nikmatMu..

Ahad ini, subjek pertama bagi peperiksaan akhir di semester terakhir ini akan bermula..

Perasaan aku bercampur-baur..hanya Dia yang Maha Tahu..mungkin kerana lumrahnya..fitrahnya..peperiksaan itu sesuatu yang sentiasa mengambil ruang dalam hati aku untuk difikirkan..untuk diusahakan sehabis baik dan mampu..

Kepada sahabat-sahabat yang membaca entry ini, jika kalian juga berada dalam situasi yang sama.."Salam Imtihan"..Salam Perjuangan..semoga sentiasa diberikan ketenangan olehNya dan dilapangkan fikiran oleh Dia Yang Maha Luas..sentiasa di bawah rahmat dan mendapat hidayahNya yang sepatutnya lebih utama kita rebut..

Selamat menghadapi peperiksaan..!

Semoga kita menjadi salah seorang yang bisa memartabatkan ad-deen ini dengan ilmu dariNya..

Doakan kejayaan bersama..kejayaan didunia ini dan diakhirat..berupaya menjawab soalan-soalan peperiksaan ini dan yang lebih penting soalan-soalan Tuhan di'sana'!

Wallahua'lam..

Tuesday, April 21, 2009

Bidadari dari Timur..



Alhamdulillah..
Buku terbaru yang sempat aku habiskan..
Buku yang cukup comel..
Ini antara buku yang sempat aku beli di PBAKL 2009..
Dalam komuter lagi aku sudah ‘melekat’ untuk terus membaca buku ini..

‘Bidadari Dari Timur’(Memoir isteri seorang pejuang)..hasil tulisan Tuan Sabariah Tuan Ishak, isteri tersayang kepada Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat..

Buku itu ditulis dengan penuh santai..bersahaja..namun, ketulusan rasa seorang pendamping setia bergelar isteri itu dapat dirasakan..bahasanya puitis..dan indah..penuh dengan rasa kehambaan kepada Allah s.w.t, maha Pengkurnia Nikmat..juga kesyukuran padaNya..kesyukuran atas segala nikmat..bagaimana bersyukur dan bahagianya beliau ditakdirkan dan dipertemukan Allah s.w.t untuk menjadi peneman hidup kepada ulama’ agung itu..beliaulah perempuan disebalik kejayaan seorang ‘lelaki itu’..

Aku juga turut terasa tempias 'bahagia' membaca buku ini..segala yang digambarkan begitu terkesan dihati..membaca buku ini terkadang membayangkan aku kepada mak aku dirumah..insaf mengenangkan betapa besar pengorbanan seorang ibu..resahnya membesarkan anak-anak..cabaran dari masyarakat sekeliling dek kerana perangai anak-anak yang pelbagai..’mother is still a mother’..menangis kerana kita..menahan perasaan kerana karenah kita..menerima semua ‘cakap-cakap’ orang kerana kita..sehingga nyawanya juga sanggup diberikan kepada kita, anaknya yang amat dicintai..Allahuakbar..betapa mulia seorang ibu..

Buku ini sarat nasihat berguna..bagaimana menjadi seorang yang penyabar..hamba yang sentiasa bersyukur..'live your life'..menjadikan diri seorang yang bermanfaat kepada orang lain walaupun tanpa harta yang melimpah ruah..menjadi seorang isteri yang solehah dan menyenangkan hati suami..menjadi seorang ibu yang baik kepada anak-anak..menjadi seorang anak yang membahagiakan kedua ibu bapa..terlalu banyak pengisiannya..'kecil-kecil cili padi'!

Antara quote yang menarik..

"Janganlah sesekali meremehkan sebiji kurma, sepotong kek, ataupun kopi,secangkir air atau sehelai kain untuk orang yang memerlukan dan hidup sengsara. Kerana ia mungkin segalanya buat mereka pada hari itu.."

Pengakhiran kata yang penuh makna..

Kata orang, "Kehidupan itu penuh dengan penderitaan dan kepahitan"
Tapi, aku kata, "Tersenyumlah, cukuplah kepahitan itu di atas langit"..

Wallahua'lam..

Friday, April 17, 2009

10 Seksaan Wanita Diperlihatkan Semasa Israk Mikraj

Peringatan bersama..khas buat kawan-kawan..muslimah yang disayangi..

SEPULUH jenis seksaan yang menimpa wanita yang diperlihatkan kepada Nabi Muhammad SAW ketika melalui peristiwa Israk dan Mikraj, membuatkan Rasulullah menangis setiap kali mengenangkannya.

Dalam perjalanan itu, antaranya Baginda diperlihatkan:

(1) perempuan yang digantung dengan rambut dan otak di kepalanya mendidih. Mereka adalah perempuan yang tidak mahu melindungi rambutnya daripada dilihat lelaki lain.
Seksaan lain yang diperlihatkan Baginda ialah
(2) perempuan yang digantung dengan lidahnya dan
(3) tangannya dikeluarkan daripada punggung dan
(4) minyak panas dituangkan ke dalam kerongkongnya. Mereka adalah perempuan yang suka menyakiti hati suami dengan kata-katanya.

Baginda juga melihat bagaimana
(5) perempuan digantung buah dadanya dari arah punggung dan air pokok zakum dituang ke dalam kerongkongnya. Mereka adalah perempuan yang menyusui anak orang lain tanpa keizinan suaminya.
Ada pula
(6) perempuan diikat dua kakinya serta dua tangannya sampai ke ubun dan
dibelit beberapa ular dan kala jengking . Mereka adalah perempuan yang boleh solat
dan berpuasa tetapi tidak mahu mengerjakannya, tidak berwuduk dan tidak mahu
mandi junub. Mereka sering keluar rumah tanpa mendapat izin suaminya terlebih dulu
dan tidak mandi iaitu tidak bersuci selepas habis haid dan nifas.


Selain itu, Baginda melihat
(7) perempuan yang makan daging tubuhnya sendiri manakala di bawahnya ada api yang menyala . Mereka adalah perempuan yang berhias untuk dilihat lelaki lain dan suka menceritakan aib orang lain.
Baginda juga melihat
(8) perempuan yang memotong badannya sendiri dengan gunting dari neraka. Mereka adalah perempuan yang suka memasyhurkan diri sendiri supaya orang melihat akan perhiasannya.
Seksaan lain yang dilihat Baginda ialah
(9) perempuan yang kepalanya seperti kepala babi dan badannya pula seperti keldai . Mereka adalah perempuan yang suka mengadu domba dan sangat suka berdusta.Ada pula perempuan yang Baginda nampak yang
(10) rupanya berbentuk anjing dan beberapa ekor ular serta kala jengking masuk ke dalam mulutnya dan keluar melalui duburnya. Mereka adalah perempuan yang suka marah kepada suaminya dan memfitnah orang lain.

Gerun..!nau'zubillahiminzaalik..

Wallahua'lam..

Wednesday, April 15, 2009

Siti Masyitah: Direbus kerana cinta..

“Ma ismu ki ya binti”? tanya seorang guru Bahasa Arab ketika aku di Tingkatan 1..
“Ismi Intan Masyitah binti Rumli ya ustaz..” aku menjawab pertanyaannya..
“Maa ma’na Intan Masyitah”? ustaz itu terus bertanya..
“Masyitah tu seorang tukang sikat rambut anak Firaun ustaz..” dengan jayanya aku menjawab dalam Bahasa Melayu..hihi

“Boleh cerita kat ustaz cerita tu..kawan-kawan pun nak tahu..”
“Nanti saya check dulu..saya tak pasti ustaz..”
Dan pertanyaan itu bagaikan tergantung disitu..kisah Masyitah menjadi inspirasi kepada aku..

::Siapa Masyitah?::

Masyitah adalah pelayan raja dan lebih terkenal sebagai tukang sikat Firaun. Keluarganya terpaksa menyembunyikan iman mereka kepada Allah, dengan itu mereka tidak akan diganggu. Tetapi pada satu hari, sewaktu Masyitah sedang menyikat rambut salah seorang daripada puteri Firaun, tiba-tiba sikat itu terjatuh dan dia dengan tidak sengaja melatah dan menyebut "Allah". Puteri tersebut apabila mendengar perkataan "Allah", dia pun bertanya kepada Masyitah siapakah "Allah" itu. Masyitah pada mulanya enggan untuk menjawab pertanyaan itu tetapi setelah didesak berkali-kali, Masyitah memberitahu bahawa Allah itu adalah Tuhan yang Esa dan Tuhan sekalian Alam.

Puteri itu dengan serta-merta mengadu pada Firaun akan hal Masyitah itu. Firaun agak terperanjat bila mendengar Masyitah menyembah Tuhan selain daripadanya. Maka Firaun dengan kekuasaan yang ada padanya telah memerintahkan menterinya yang bernama Hamman untuk membunuh Masyitah dan kaum keluarganya yang telah menyembah Allah. Firaun sedikit pun tidak mengenang jasa Masyitah terhadap keluarganya. Selain menjadi tukang sikat, Masyitah juga mengasuh dan menguruskan istana Firaun. Tetapi tanpa usul periksa dan kejam Firaun menjatuhkan hukuman kepada Masyitah.

Inilah masanya untuk menguji Masyitah, seorang wanita yang lemah fizikalnya tetapi memiliki kekuatan jiwa yang luar biasa. Beliau dengan lapang dada menerima apa sahaja yang hendak dilakukan oleh manusia yang tidak berhati perut itu. Hamman telah memaksa pengawal-pengawalnya untuk menyediakan sebuah kawah yang besar untuk mencampakkan Masyitah dan keluarganya yang ingkar dengan Firaun seandainya mereka tidak mahu kembali kepada Firaun. Masyitah bersama dengan suami dan empat orang anaknya termasuk seorang anaknya yang masih bayi dihadapkan ke hadapan Firaun untuk diberi kata dua sama ada hendak menyembah Firaun atau dicampakkan ke dalam kawah yang berisi air panas yang mendidih. Maka dengan tegas Masyitah dan suaminya tetap mempertahankan keimanan mereka dengan mengatakan Allah itulah Tuhan yang Esa dan Firaun hanyalah manusia biasa.

Dengan keputusan itu, Hamman dengan tiada rasa peri kemanusiaan mencampak satu persatu keluarga Masyitah ke dalam kawah yang berisi air panas yang mendidih. Sambih ketawa terbahak-bahak dengan nada yang menyindir, Hamman mencampakkan suami Masyitah dahulu diikuti dengan anak-anaknya yang lain. Masyitah melihat sendiri dengan mata kepalanya bagaimana anak-anaknya terkapai-kapai di dalam air yang panas menggelegak itu. Kini tinggal Masyitah dan bayinya yang akan dicampakkan ke dalam kawah tersebut.

Syaitan membisikkan ke telinga Masyitah rasa was-was dan kasihan melihat anaknya yang masih kecil itu disiksa sedemikian rupa. Masyitah mula ragu-ragu samada hendak terjun ataupun tidak. Tetapi dengan kekuasaan Allah, tiba-tiba anak yang masih bayi itu berkata-kata kepada ibunya, Masyitah : "Wahai ibu, marilah kita menyusul ayah, sesungguhnya syurga sedang menanti kita".

Bila mendengarkan kata-kata yang sangat ajaib dari anaknya yang masih bayi itu, dengan rasa kehambaan dan cinta kepada Allah, Masyitah terjun bersama anaknya ke dalam kawah yang berisi air panas itu dan matilah mereka sekeluarga demi mempertahankan iman mereka kepada Allah. Tetapi Allah tidak membiarkan manusia berbuat durjana sesuka hati. Allah datangkan kepada Firaun, Hamman dan para pengawalnya yang membunuh Masyitah dengan azab siksa yang sangat pedih. Allah runtuhkan kerajaan Firaun dan Hamman mati di dalam runtuhan tersebut. Tentera dan para pengawalnya ditenggelamkan di dalam dasar laut. Mereka mati di dalam keadaan kafir. Sebaliknya Masyitah sekeluarga mati di dalam keadaan yang mulia dan bahagia di dalam syurga.


Sewaktu Rasulullah s.a.w Isra' dan Mikraj, baginda telah melalui sebuah makam. Makam itu sangat wangi dengan bauan kasturi. Lantas Rasulullah s.a.w bertanya kepada Jibril yang mengiringinya, maka jawab Jibril a.s : "Itulah Makam Masyitah, salah seorang wanita penghulu syurga." Begitulah keistimewaan yang Allah berikan kepada Masyitah. Walaupun tubuhnya dan tubuh keluarganya hancur, namun di sisi Allah mereka sangat mulia.

Siti Masyitah, beliau direbus kerana cinta kepada Allah s.w.t..
Aku?Hmm..
Masih 'fragile'..

Ya Allah..moga hidup aku terus dipandu mendekatiMu..


Wallahua'lam..

Saturday, April 11, 2009

"Jadi, maka jadilah!"

“Kalau kita sakit dimana kita cari?Doktor. Kalau kita lapar, apa yang kita cari?makanan..Allah Kareem. Hidup kita kalau punya masalah, punya hajat.. terus kita tak datang kepada Allah dengan sungguh-sungguh. Bererti kita tak mengenal Allah, sebaik kita mengenal doktor ketika kita sakit..Kita tidak mengenal Allah sebaik kita mengenal bengkel saat motor kita yang rosak..”

Pembuka cerita yang membuatkan aku lama memikirkannya..beberapa kali aku mengulang bicara itu..indah dan sarat dengan nasihat berguna..memahamkan konsep dan perkaitannya antara reality sebuah kehidupan dan Kun Fayakun dari Tuhan..

“Kun Fayakun”

Sebuah filem dari negara serantau, Indonesia..mendengar tajuknya sahaja tertarik untuk menonton filem ini..

إِنَّمَآ أَمْرُهُ إِذَآ أَرَادَ شَيْئاً أَن يَقُولَ لَهُ كُن فَيَكُونُ
Surah Yasin, ayat 82..

Filem ini mengisahkan kehidupan sebuah keluarga miskin yang mana si bapa ialah seorang penjual kaca..dan keluarga ini kais pagi, makan pagi..kais petang makan petang..rezeki itu bagi mereka bagaikan sangat susah untuk dinikmati..namun, iman, keberserahan dan keyakinan mereka kepada Ar-Razzaq tidak pernah luntur..namun, bagi aku..si suami itu bagaikan seorang yang kaya-raya bukan kerana harta dunia..tetapi kerana dikurniakan Allah s.w.t seorang isteri yang sangat memahami, menyokong dan sabar menghadapi kehidupan yang sangat serba kekurangan..mempunyai anak-anak yang soleh dan menyenangkan hati..itu malahan asset yang amat berharga..

Namun..tarbiyah Tuhan kepada hambaNya yang terpilih itu adalah pelbagai dan pastinya beruntunglah bagi mereka-mereka yang terpilih itu..keluarga ini diuji dengan kesempitan wang, kelaparan..walaupun si bapa itu berusaha keras bekerja..bukan itu sahaja..mereka sekeluarga sungguh-sungguh memohon dan meminta dari DIA Yang Maha Esa..memohon dibukakan dan dimudahkan rezeki bagi mereka..dan jalan memperolehnya ternyata sangat menguji iman dan kesabaran..dan fitrahnya kita sebagai manusia..kita akan teruji dan terkesan dengan ujian-ujian itu..si bapa itu juga..dia hampir berpaling dari Allah..terdetik dalam hatinya untuk mempersoalkan apa yang direncanakan Allah s.w.t padanya..

Keyakinan pada Allah s.w.t SUDAH PASTI tidak sia-sia..sebagai hamba kita tidak sepatutnya mempersoalkan tentang takdir Tuhan yang kekadang tidak seperti yang diharapkan..kerana DIA Maha Mengetahui..segala yang ditentukan..pasti terdapat hikmah disebaliknya..

Dan bagi keluarga ini..setelah mereka diuji dengan kesukaran..akhirnya, Allah s.w.t mengurniakan kesenangan kepada mereka..Allah mengutuskan orang-orang tertentu untuk membantu mereka..dilihat dari sudut biasa..ia bagaikan satu kebetulan..namun, kebetulan itu adalah salah satu rencana dari Tuhan..kerana tiada satu pun di dunia ini yang berlaku secara kebetulan tanpa ‘campur tangan’ dan ketentuan dariNya..kesabaran dan keyakinan mereka akan pertolongan Tuhan ternyata mempunyai nilaian yang sangat besar disisiNya..Allahuakbar..

Pengajarannya, sebagai hamba..kita wajib percaya pada kekuasaan Allah s.w.t..kenapa kita tidak berusaha mengenal Dia sebaiknya bagi mengetahui kebesaranNya?kenapa kita mudah berpaling dan menjadikan perkara-perkara lain sebagai sumber rujukan sekiranya kita ditimpa masalah?seperti kata Haji H.Mansur itu..kita tidak mengenal Allah sebaik kita mengenal doktor ketika kita sakit..tetapi, keberserahan itu bukanlah bermakna kita boleh santai-santai tidak berusaha kerana fikir kita jika sudah takdir..tiada siapa yang mampu mengatakan ‘tidak’..tetapi, kita sebagai manusia..bertawakal kepadaNya setelah berusaha dan berikhtiar itu adalah sebaik-baiknya..kerana Allah s.w.t menyukai hamba-hambaNya yang bertawakal setelah berusaha..

Kenapa aku..?

Soalan-soalan yang telah dijawab oleh Allah dalam Al Quran..

Kenapa aku sering diuji?
Firman Allah s.w.t maksudnya: ”Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan sahaja mengatakan;”Kami telah beriman,” sedangkan mereka tidak diuji?Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui yang manakah orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui siapakah orang yang dusta.” (Surah al-Ankabut :2-3)

Kenapa aku tidak dapat apa yang aku idam-idamkan?
Firman Allah s.w.t maksudnya: "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, sesungguhnya Allah amat mengetahui sedang kamu tidak mengeetahui.” (Surah al-Baqarah:216)

Apa yang aku boleh dapat dari semua ini?
Firman Allah s.w.t maksudnya: ”Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang mukmin diri dan harta mereka dengan memberikan (bayaran) syurga untuk mereka...”(Surah at-Taubah:111).


”Tiap udara yang aku hembuskan dari hati, berubah menjadi kalimat Tuhan yang berbunyi "Kun Fayakun! Jadi, maka jadilah!" Kemudian terciptalah aku yang kedua kalinya dengan bentuk yang lebih baik, hati yang berhiaskan sopan santun dan bijaksana. Sekarang aku tidak hanya melayang diatas bumi melainkan berada di singgasana Tuhan, perjalananku berakhir disinggahsananya, sekarang aku berada disampingNya dalam bentuk yang sempurna.Aku melihat bumi dari kejauhan mata dan hati, sekarang aku hidup disinggahsana Tuhan yang mulia. Aku turun ke bumi hanya sekadarnya saja guna memenuhi panggilan hidup, sedangkan sisanya akan kupersembahkan untuk selalu bercinta dengan Tuhan.”

Wallahua'lam..

Wednesday, April 08, 2009

Taare zaman par..



Muvie terbaru yang aku sempat tengok..touchable!
Ini sebuah movie Hindi..Taare Zameen Par-Every Child is Special..walaupun aku bukanlah peminat ceria Hindi, namun..cerita ini memang best!!
Bisa mengalirkan air mata..ini bukan movie cinta..bukan2..tidak ada adegan nyanyi2 aktor dan aktres sambil berguling-guling atas bukit ke..tarik menarik sari ke..ini sebuah cerita kehidupan..hubungan kekeluargaan..persahabatan..kemanusiaan..dan kasih sayang sesama manusia..bagi pencinta kanak-kanak..mungkin kalian akan jatuh cinta dengan cerita ini..

Cerita ini mengisahkan tentang seorang kanak-kanak lelaki yang menghidap ‘dyslexia’..bagi yang belum mengetahui, dyslexia adalah suatu penyakit yang menyebabkan penghidapnya menghadapi kesusahan untuk membaca dan menulis..menghadapi masalah menguruskan diri sendiri sekiranya sesuatu pekerjaan itu memerlukan focus..mengagak jarak..menggunakan kemahiran kognitif..tapi, sebaliknya..mereka kreatif! mereka memandang dunia tidak seperti kita manusia biasa memandang sesuatu..kerana itu penghidap dyslexia adalah luar biasa..

Kisahnya, Ishaan, seorang kanak-kanak lelaki berusia 9 tahun..seorang penghidap dysclexia tetapi tidak disedari oleh sesiapa disekelilingnya..termasuk ibu bapanya..dia kerap dihukum di sekolah oleh guru-gurunya kerana tidak tahu membaca..menulis..kerap berangan dalam kelas..kerana penghidap dyslexia sangat imaginative..di rumah, dia dimarahi bapanya kerana nakal dan selalu mendapat aduan dari jiran dan guru..bapanya mahukan yang terbaik untuk anak-anaknya..mahukan mereka menjadi yang terbaik terutamanya dari segi pencapaian akademik..Ishaan berbeza dari abangya yang sentiasa menjadi yang terbaik di sekolah, tetapi, Ishaan selalu menjadi yang tercorot..tidak pandai menguruskan diri..segalanya terpaksa dilakukan oleh ibunya..ibu Ishaan seorang yang sangat tabah dan sabar melayan segala karenah dan keperluan Ishaan..sungguh mengharukan..

Dek kerana tidak tahan dengan karenah dan aduan yang sentiasa diterima..si bapa bertekad menghantar Ishaan ke sekolah berasrama..Ishaan menangis..merayu..dia berjanji akan berusaha memajukan diri kerana tidak mahu tinggal di asrama.. tetapi, Ishaan terpaksa akur dengan keputusan yang telah ditetapkan oleh bapanya..pilu hati seorang ibu apabila anak yang telah selama ini dijaga dan diuruskan, walaupun Ishaan seorang yang sangat berkarenah..terpaksa ditinggalkan di asrama..bermula dari saat itu, Ishaan menjadi pendiam..minatnya pada melukis juga dilupakan..dia lebih gemar menyendiri dan mengasingkan diri..mungkin kerana dia tidak mahu ditertawakan..Guru-guru disekolah itu juga bagaikan mati akal dan seolah-olah give up dengan Ishaan..mereka merasakan Ishaan takkan maju dan akan terus begitu pencapaiannya..

Namun..kehadiran seorang guru baru ke sekolah itu bagaikan memberi sinar baru kepada Ishaan..kedatangan guru itu pada mulannya hanyalah sebagai menggantikan seorang guru yang lain..tetapi, ‘persinggahan’ itu sangat memberi impak besar pada Ishaan..guru itulah yang mengesan bahawa Ishaan bukanlah dungu seperti yang dikatakan..tetapi dia sebenarnya mengalami masalah yang melibatkan kemahiran kognitif iaitu ‘dyslexia’..si guru itu berusaha untuk membantu Ishaan..dia pergi menemui ibu bapa Ishaan untuk menyedarkan mereka bahwa Ishaan sangat memerlukan perhatian dan kasih sayang mereka..apa yang si guru itu lakukan??????

Mahu tahu..sila tonton..!



Kalau korang nak tahu..Albert Einstein, Leonardo Da Vinci, Pablo Picasso, Thomas Eddison, Winston Churchill, Scott Adams, Alexander Graham Bell, Micheal Faraday, Henry Ford..bla..bla..bla..mereka semua adalah penghidap dyslexia!
Mereka berjaya dalam lapangan sendiri..

Apa-apa pun..Allah s.w.t itu Maha Pemurah pada semua makhluknya sama ada beriman atau tidak..jika Dia tarik disitu..Dia akan beri disini..

Jom belajar bersyukur..=)

Friday, March 27, 2009

Memo untuk Pesakit..

Ini antara artikel yang menarik bagi aku..mungkin juga situasi ini akan berlaku terutamanya bagi kita yang bakal bergelar salah seorang ’healthcare provider’ kelak..jom baca, dan jika ada ibrah darinya, alhamdulillah…

Buat pesakit yang disayangi Allah,

Catatan ini daripadaku, seorang doktor muda yang mahukan kebaikan untuk dirimu. Secebis pengalaman daripada rutin harian, kukongsi disini, untuk renunganmu..

Pagi itu aku memasuki wad perubatan am, selepas menunaikan solat Subuh setelah bekerja semalaman on call di wad tersebut. Semalam kumenyaksikan dua orang pesakit meninggal dunia secara mengejut. Doktor hanya mampu berusaha, tiada kuasa apa-apa untuk menyembuh apalagi menahan ajal seseorang. Maha Kuasa Allah yang menghidup dan mematikan.

Aku berusaha menjadikan subuhku segar bertenaga untuk kebaikanmu pesakit, agar kalian menerima perkhidmatan berkualiti. Mana mungkin bagi seorang doktor untuk mencuaikan tugasnya yang melibatkan nyawa orang yang sangat berharga..

Bunyi ventilator dari katil 11 agak membingitkan telinga. Rutin setiap pagi doktor on call perlu mengambil darah-darah pesakit di wad. Aku menarik troli untuk melaksanakan tugas, lengkap dengan jarum, picagari, spirit, sarung tangan getah dan sebagainya..
.
“Assalamualaikum tuan doktor, pakcik solat kejap ye,” sapa salah seorang pesakit.
“Baik pakcik,” jawabku ringkas setelah menjawab salamnya. Terkesan dihatiku melihat pakcik asma kronik ini, mengenakan kopiah di kepalanya berjalan ke surau, dekat pintu masuk wad. Haji Taib namanya, seorang guru sekolah tahfiz di Kuala Krai. Sakit yang diuji padanya sedikit pun tidak melemahkan jiwanya untuk bangkit dari katil menyahut panggilan Allah.

Beruntunglah jiwa yang tetap mensyukuri Allah s.w.t walau apa ujian menimpa, sebagaimana Anas r.a meriwayatkan sebuah hadis secara marfu’ bermaksud :
“Sesungguhnya besarnya pahala bergantung bergantung kepada besarnya cubaan. Jika Allah mencintai sesuatu kaum DIA akan mengujinya dengan cubaan. Sesiapa yang reda atas cubaan tersebut maka dia mendapat keredaan Allah dan sesiapa yang berkeluh-kesah maka ia akan mendapat murka Allah.”.

Aku dekati seorang pakcik yang berusia sekitar 60-an, untuk mengambil darah dari lengan kirinya, seorang pesakit radang peparu.
“Pakcik dah solat?” Aku menyapa, sekadar ingat-memperingati pada kewajipan..
Selamba beliau menjawab, ”Nak solat macam mana, doktor?Ada jarum kat lengan ni hah air wuduk tak masuk.”Muncung bibirnya menunding ke arah branula.

”Wuduklah setakat boleh. Kalau tak boleh sangat, boleh tayamum. kena solat dalam apa jua keadaan,”..ujarku.
”Lepas ni pakcik qada’ la,” sangkalnya.
Sedih ku melihat orang yang memberatkan dirinya sendiri sedangkan Islam agama yang memudahkan.

‘Kalau tak sempat qada macam mana ? ‘ Aku meninggalkannya dengan persoalan semoga dia boleh berfikir..

Katil sebelah dihuni oleh seorang pesakit kencing manis yang kronik. Kaki kanannya baru 2 hari lepas dipotong kerana bernanah. Dia sedang nyenyak tidur.
‘Assalamualaikum. tegurku sambil mengejutkannya. ‘Pakcik dah solat’ ? tanyaku sambil mengambil darahnya.

Doktor tengoklah sendiri keadaan saya ni, macam mana nak solat ? Satu badan sakit. Kaki pun baru kena potong, tak bersih lagi.’ Dia mengadu.

Simpati melihat kaki kanannya. Berbalut dengan kesan tompokan berwarna merah dan kuning, bekas darah dan ubat.

”Sakit pun kena solat pakcik, bahkan kena lebih dekat dengan Allah. Tak kira sambil duduk baring, kita boleh solat.”
Sekadar mengingatkannya.

”Pakcik taulah apa yang nak dibuat nanti,doktor. Kan tengah sakit lagi ni. Nak ambil wuduk pun tak boleh dengan kaki berbalut ni.”. Aku tersenyum dengan jawapannya.

Pagi yang ku lalui meyaksikan hampir semua pesakit tidak melaksanakan solat Subuh kecuali beberapa orang sahaja. Rata-rata memberi alasan sakit dan tidak boleh berwuduk. Ah, separah maa pun sakit itu, parah lagi kelalaian masyarakat pada hak Pencipta. Realiti didepanku membenarkan bahawa lebih 80% pesakit di hospital tidak melaksanakan solat.

Wahai pesakit yang dirahmati,

Aku tertanya-tanya adakah sakit yang menghalangmu daripada mngingati dan mentaati Allah s.w.t?Jika itu alasanmu, ingatlah, tiada yang lebih sakit melainkan Nabi Ayub a.s. Baginda diuji berupa pelbagai penyakit kulit hingga memudaratkan tubuhnya. Hingga ulat-ulat jijik merayap-rayap. Tiada satu pun daripada bahagian badannya yang bebas daripada penyakit itu. Hanya hati dan lidahnya sahaja yang tidak dijangkiti. Baginda memanfaatkan sepenuhnya untuk berzikir, disamping terus mengucap syukur ke hadrat Ilahi.

Bandingkan sakitmu dengan sakit Nabi Ayub a.s. Tiada alasan dibibirnya untuk terus menghambakan diri kepada Pencipta. Malah, Baginda banyak berdoa, ”Dan ( ingatlah kisah) Ayub, ketika dia menyeru Tuhannya, ”(Ya Rabb), sesungguhnya aku telah ditimpa penyakit dan Engkau adalah Yang Maha Penyayang antara semua yang Penyayang.” (Surah al-anbiyaa’:83)

::Buat kawan-kawan..aku..kita..sesiapa sahaja..juga ingatan untuk diri-sendiri terutamanya..yang bakal bergelar 'health care provider' itu..harap-harap, kita juga tidak lupa akan tanggungjawab yang lebih wajib ini..selain pharmaceutical care..medical care..nursing care..bagaimana dengan tanggungjawab mengingatkan perkara terpenting itu??InsyaAllah, moga kita tidak lupa..::

Wallahua`lam..