Tuesday, March 24, 2009

UiTM : kenapa dihatiku??

Entry ni sekadar suka-suka..menghilangkan kebosanan dan kelembapan otak aku nak menyiapkan PBL..case report..dan yang sewaktu dengannya..

Bergelar pelajar UiTM selama hampir 4 tahun..terlalu banyak yang dilalui..ade yang best..tak best..tak bole lupe..mcm2..

Aku takkan lupe..
1) Jadi budak pharmacy..tak skema mcm budak medic..haha
2) Sebab UiTM ni kat Shah Alam..so, aku kena stay hostel..dok jauh dr family..parents datang every week dulu..pengalaman paling ngeri..jadi resident Kolej Melati!!
3) Study week yang huru-hara..jugak di Melati..
4) Jd pemburu kupon masa 1st year..ntah pape..
5) Sem 4..laptop kena curi..satu rumah..7 laptop hilang..nau’zubillah..harap tidak
berulang..
6) Bilik banjir!!harap rumah je besar..cantik..tp, atap, bocor..
7) Satu rumah kecoh besar disebabkan sekor tikus..and I`m the saviour!!malam tu, satu
baldi, satu sangkar dibuang ke dalam tasik Shah Alam!!
8) Jd salah sorang ’shubee-do-bee-do’ team..what a shameful moment!
9) First time bawak motor kat jalan besar..nervous!!
10) Motor habis minyak tengah2 jalan..5 kali!
11) Merempit ke KL..balik dalam hujan lebat..sgt happening!!
12) Pengalaman clerkship di Psychiatric ward..seronok dan menginsafkan..
13) Salah naik LRT..nyaris2 sampai Seremban..then, dapat naik LRT percubaan, duduk dekat tempat pemandu..
14) Paling susah..nak tentukan tempat makan..selalu je argue..then, last2..tempat yang same..
15) Teh ais Khulafa`!!sgt addicted!
16) Masuk hutan kul 4 pg masa BTN kat Ulu Sepri..
17) Stay back kat fakulti sampai 2-3 pagi sebab siapkan keje utk program..
18) Study kat level 11 sampai kul 2 pg..pastu kena ‘kacau’..huhu ngeri
19) PBL session..sampai takde perasaan bile nak present..yg penting present je..
20) Convoi balik kampung reramai..
21) Industrial training kat Hovid..tak best!
22) Jadi part of ‘last-minute batch’..
23) Dapat jumpa ramai orang..dengan macam-macam perangai..dan karenah
24) Shah Alam bandar aman..takde cinema..takde club..alhamdulillah..
25) Taman perumahan yang aman dan damai..’makcik MyVi hijau..’Assalamualaikum..
26) UiTM selalu terlibat ngn kontroversi..
27) Severe insomnia sebab over caffeine n stress
28) Terawikh kat Masjid Negeri..sangat syahdu..
29) Bangun pagi-pagi semata-mata nak naik bas kul 7 untuk g hospital..
30) Role play yang memalukan..
31) Masa kat UiTM..tokwan meninggal..innalillahiwainnailaihirrajiu’n..
31) Kat sini..banyak majlis ilmu..alhamdulillah..
32) Jalan jam..even dlm UiTM..tension!
33) OPKIM di kampung aku!malu tau ngan makcik-makcik tu..sebab lepas hari kejadian, orang akan panggil aku 'doktor'
34) Program anak angkat kat Felda Sungai Tengi..Kuala Kubu Baru.

Bla..bla..bla...

Tak kisahlah best ke..tak best ke..gembira atau sedih..senang atau susah..
Semua itu pengalaman..suatu memori yang akan sentiasa terpahat dalam hati aku..zaman belajar memang menyeronokkan..mendewasakan..'guru' terbaik bagi aku..

Apepun,semua yang telah berlaku..sedang berlaku dan akan berlaku..segalanya dari Allah s.w.t yang pasti punya hikmah disebaliknya..yang paling terkesan adalah..kehilangan laptop kami..mungkin kifarah buat aku kerana kurang 'memberi'..subhanallah..

Ya Allah..kami lemah tanpaMu..KAU pandulah hidup kami Ya Tuhan..kurniakanlah istiqamah sebenarnya kepada kami dalam agamaMu..permudahkanlah segala urusan-urusan kami didunia dan diakhirat..sesungguhnya,hanya KAU Yang Maha Pemuranh lagi Maha Penyayang..Amiin..

Wallahua'lam..

6 comments:

Al-Ibrah said...

paling terkesan adelah..sembahyang terawikh kat masjid negeri..syahdu..will be missing it forever..

INTAN MASYITAH RUMLI said...

yes..sgt..
saat itu pasti dirindui setiap kali Ramadhan..

nor hafiza husain said...

UiTM...i'm gonna love u.. bcos disini Allah temukan ak dgn 118 kwn2 yg sgt different n 4 me very nice in their own way..thanx Allah...
Masjid Shah Alam...ramadhan di Shah Alam...subhanallah..a wonderful n meaningful moment...Thanx Allah...n tq sume :)

irshadian said...

aku rasa shah alam tu org2 situ educated then very islamic.

dah terer bwa moto kat kl patut la sakan sangat bawa moto kat penang, mana tak kecut perut aku

Al-Ibrah said...

walaupun moto aku penah bocor waktu terawikh kat masjid negeri tapi tetap cekal nak terawikh kat situ lagi..semua imam best2 n syahdu2..sedih sgt waktu hari terakhir sembahyang kat situ..

INTAN MASYITAH RUMLI said...

To Amal:
Aah,neighbourhood ak pun sgt 'hidup' surau..byk aktiviti utk bebudak cni..ditmbh dgn kanak2 cute tu menghafal Quran..wah2 sejuk hati..
Golongan elite cni sgt contributive..alhamdulillah..

To Hazwan:
tu dugaan tu..
Tuhan nk uji kite cekal ke tak..setakat tayar bocor kan..