Tuesday, August 19, 2008

Terima kasih Ya Allah..

Terima kasih Ya Allah untuk semua nikmat dan kebahagiaan yang Kau kurniakan untuk aku..walaupun aku kerap lupa padaMu..sesungguhnya,Kau Maha Pengasih dan Maha Penyayang..Terima kasih kerana memberikan aku sebuah keluarga yang sempurna..terima kasih kerana memberikan aku ibu dan bapa yang terbaik untuk aku..

Seronok dapat balik kampung..lame jugak tak balik..aku naik bus hari sabtu dari Shah Alam pkul 10.30 mlm..tido je sepanjang jurney..penat sangat agaknya..dalam pukul 3.30pagi sampai Butterworth..Alhamdulillah segalanya Allah mudahkan..sesampai je dah nampak abah kat situ menunggu..abah kate pukul 3 dah sampai nak tunggu aku..huhu kesian abah kena tunggu aku setengah jam kat situ..menyusahkan abah je..tak banyak sempat aku borakkan ngan abah dalam keta nak balik umah tu..sebab aku masuk je keta terus tido..ntah kenapa..penat sgt2..sampai kat rumah..lagi bertambah kegirangan aku bile nampak ade keta abang..maknenya both my niece and nephew ade kat rumah!!sangat rindu nak peluk budak2 tu..pagi tu mak bukakan pintu..aku terus peluk mak..terase hilang semua masalah dan stress keja..mak kate aku dah makin "berisi" sikit..hehe..aku rase biase je..maybe sebb dah lame tak tgk..tp tkpe..aku iyekan je..aku kate asyik makan makanan tk berkhasiat je..sebb tu la..

Bangun je pg tu dah dngr suara budak2 berdua tu berlari-lari kat luar..tk bole jadi ni..aku mesti join dyrng..nampak je Along dy terus datang peluk aku!!dah semakin besar budak2 ni..yela..budak2 kan cepat skit tumbesaran dyrng berbanding kite yg dewasa nih..Angah pn dah makin pandai cakap..tembam plak ttu..tp identiti kepala botak dy tu tetap dikekalkan..pagi tu abeskan mase melayan Along ngn Angah je..suke dgr cter2 Along..even umur dy baru nak masuk 3 tahun..tp dy agak matang..byk yg dy nak cter..dalam byk2 tu..yg buat aku happy dan bersyukur sgt bile dy kate dy sembahyang ngan ibu n abah dy..Alhamdulillah..at least dy dah belajar2 solat even masih kecik..

Mase tengah borak-borak tu..tetibe tokwan datang..terkejut tokwan tgk aku ade kat rumah..aku plak terkejut tgk tangan tokwan luka teruk..macam bekas jahitan..aku tanye mak..mak kate tokwan jatuh mase nak ke toilet hari tu..aku tnye tokwan sendiri..tokwan kate mase nak ke toilet tu tetibe dy rase pening..terus pitam jatuh dan tangan dy terkena besi katil..huhu..ngeri..Alhamdulillah kena kat tangan..kalau kat kepala..huhu tak nak la aku imagine..teruk jugak..dari pergelangan tangan hingga ke siku terkoyak teruk..abah kate malam tu pkul 12.30 tengah malam abah bawak tok wan pegi hospital sebab bleeding teruk..terase jugak aku sebab tkde sape pn yg bagitahu aku tok wan jatuh..mak kate tk nak aku risau..hmm..aku nampak tokwan dah tua sangat..cakap pn tk brape clear..tp tu la..bila aku cakap suh rehat kt rumah..dy kate dy ok..umur tokwan sekarng dah lebih kurng 100 tahun..Alhamdulillah Allah bagi kesihatan yang baik untuk tokwan..tokwan tk penah sakit kuat seingt aku..cuma kekadang tu demam2 je..naik basikal kuat lagi tok wan tu..aku kagum ngan tokwan..kalau dy sakit macam mana pun..dy tetap nak sembahyang jemaah kat surau..nasib bak surau dekat je ngn rumah..huhu..kite yang mude2 ni pn malas kekadang nak g surau kan..??

Tok wan sangat baik..tok wan sangat concern ngn kitorng anak-anak cucu dy..tok wan tk penah nak nyusahkan kitorng..ade satu hari ni ade org nampak tokwan tunggu bas sensorng sebab nak pg beli ubat..kitorng anak cucu dy langsung takt tahu..sebak aku bile pikir..aku ni nama je cucu dy..tapi tak byk yg aku wat utk tok wan..penah dulu tok wan datang pujuk aku..dy kate.."Intan,tak yah la pegi belajar luar negeri..nanti tok wan mati tak sempat nak tgk.."huhu..memang sedih..mungkin itu salah satu sebab kenapa aku tk nak pegi belajar jauh2..aku agak rapat ngn tok wan..tokwan memang nak tgk aku jd DR one day..tp rezeki aku dalam farmasi..sampai sekarang tokwan memang ingt aku belajar medik..aku iyekan je sebab susah nak cerite farmasi tu macam mane..harapan aku..Allah panjangkan umur aku dan tokwan..aku nak sangat bawak tokwan mase aku grad nanti..tokwan nak sangat tgk aku belajar kat mana..Insya`Allah..aku mohon padaMu Ya Allah..berikan aku kesempatan untuk berbakti pada mak..abah..dan tok wan selagi masih ada kesempatan..Amiin..

3 comments:

hazwan said...

Intan cerita ko mengingatkan aku kat atuk aku...sedey weh..

INTAN MASYITAH RUMLI said...

banyakkan berdoa..
tkpe..kita memang sepatutnya tak terus lupa pada mereka2 yang terlebih dahulu menyambut panggilan Ilahi kan..
kita juga akan kesitu..

Anonymous said...

kisah ini juga mengingatkan aku pada kasih sayang dan pengorbanan seorang manusia iaitu arwah wan aku.